2011 var det krisår i Jokkmokksskolan. Bara 55 procent av pojkarna i grundskolan nådde godkänt i alla ämnen och Jokkmokkskolan låg och skvalpade bland de sämsta skolorna i Sverige.
2013 hade man lyckats vända skutan - 70 procent av pojkarna nådde målen i alla ämnen och tittar man på behörighet till yrkesförberedande gymnasium så låg Jokkmokkspojkarnas betyg tretton procent högre än riket. Rektorn Gunilla Andersson säger att skolan jobbat på bred front, bland annat genom att förändra attityder.
– Vi har haft en basnäring och pojkarna har kunnat hanka sig fram och det har varit en allmän attityd att pojkar klarar sig. Men idag konkurrerar även tjejerna om jobben och många jobb kräver högre utbildning, säger hon.
– Det vi har tagit till oss av forskningen är att vilka förväntningar man har på elever i skolan är det allra viktigaste. Det är lätt att tänka att pojkar är på ett sätt för att de mognar senare till exempel, men vi ska ha samma förväntningar på flickor och pojkar.
Gunilla Andersson tror att en annan orsak till pojkarnas betygsåterhämtning är att klasser delats in i små grupper och elever har fått extra stöd i ämnen som svenska, engelska och matte.
Och än är skolan inte vid målet. Betygen ska upp ytterligare.
– Just nu jobbar vi med hur lärare planerar sina lektioner, hur presenterar läraren ett ämne, hur får vi eleverna delaktiga. Vi ser att vi är på rätt väg, men vi är inte nöjda.