Dramatisk ökning av anmälda våldsbrott

Andelen anmälda våldsbrott har ökat med 93 procent på 10 år. Det placerar Jokkmokk i botten när det gäller trygghet och säkerhet i en ny undersökning. "Allvarliga signaler", säger kommunalrådet Robert Bernhardsson.

En ny undersökning placerar Jokkmokk i botten när det gäller trygghet och säkerhet.

En ny undersökning placerar Jokkmokk i botten när det gäller trygghet och säkerhet.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2021-12-31 09:15

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) precis publicerat rapporten "Öppna jämförelser – trygghet och säkerhet 2021". Temat för årets rapport är hur covid-19 har påverkat krishantering, anmälda brott och olyckor i landets kommuner.

Hammarö kommun toppar den totala statistiken där kommunernas värden gällande personskador, utvecklade bränder i byggnader, anmälda våldsbrott samt anmälda stöld- och tillgreppsbrott vägs samman. Enkätsvar gällande personlig trygghet finns även med som en parameter.  

Hammarö hade 2, 4 anmälda våldsbrott per 1000 innevånare vilket kan jämföras med Jokkmokk som hade 13, 4. 

Den tråkiga statistiken blir än mindre smickrande när en jämförelse sker mellan perioden 2010–2012 och 2018–2020. Då är ökningen av anmälda våldsbrott i Jokkmokk 93 procent. Den specifika statistiken sänker Jokkmokk till plats 284 bland landets 290 kommuner vilket även ger en absolut bottenplacering i länet. I övriga kategorier sticker inte Jokkmokk ut på något iögonfallande vis.

– Jag har tittat igenom siffrorna i undersökningen och noterat siffran som sticker ut. Vi som politiker behöver samtala med, inte minst, polismyndigheten och bryta ner siffrorna i, exempelvis, vilken typ av brott det handlar om. Då kan vi få nödvändig kunskap och i och med det utröna om vi kan ta beslut eller vidta andra åtgärder som kan leda i rätt riktning, säger Bernhardsson och fortsäter med att peka på vikten av en undersökning som denna.

– Det är två stora expertaktörer som ligger bakom vilket gör den ytterst relevant och när det då framkommer tydliga avvikelser så blir också förutsättningarna för oss bättre. Vi har redan en bra dialog med kommunpolisen i norra Lappland och det blir det naturliga första steget. Det är självfallet inte alls bra att det ser ut så här, vi måste borra ner oss i siffrorna på allvar.

Öppna jämförelser kan användas av kommunerna för att hitta exempel på kommuner med goda utfall inom ett eller flera områden. Men samtidigt har alla kommuner olika förutsättningar som påverkar. 

Pandemin som kris utmärker sig på ett sådant sätt att den inte har påverkat en specifikt avgränsad geografisk plats eller en enskild kommunal verksamhet, utan alla Sveriges kommuner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!