Jokkmokk lockar rekordmånga turister – året runt

Turistnäringen i Jokkmokk blomstrar. Från att ha haft de sämsta besökssiffrorna i Swedish Lapland 2012 seglade kommunen upp till absoluta toppen under 2013.– Antalet gästnätter ökade med minst 20 000, säger en jätteglad Thomas Brandlöv, vd för Destination Jokkmokk.

"Turisterna vill komma till storslagna platser i fjällvärlden utan alltför stor ansträngning. Det är en stark trend", säger Thomas Brandlöv.

"Turisterna vill komma till storslagna platser i fjällvärlden utan alltför stor ansträngning. Det är en stark trend", säger Thomas Brandlöv.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2014-02-10 18:06

Det är inte att undra på att Thomas Brandlöv är nöjd.

De ökande besökssiffrorna hänger intimt ihop med att Destination Jokkmokk startade sin verksamhet i oktober 2012. Bolaget ägs av Destination Jokkmokk ekonomiska förening som organiserar ett 50-tal turistentreprenörer och Jokkmokks kommun.

– 2012 hade vi de sämsta siffrorna för åretruntturism i Swedish Lapland – från Skellefteå och uppåt. Under 2013 arbetade vi hårt och lyckades vända trenden. Varje månad ökade besökssiffrorna jämfört med året innan. Vi har jobbat strukturerat mot Tyskland, England och Sverige. Det är viktigt att fokusera på vissa marknader och målgrupper istället för att skjuta hagelskott.

– Trots att vi inte har satsat speciellt på Japan så har turisterna därifrån blivit många fler. Vi har god draghjälp av en kakföretagare där som besökte Jokkmokk på 1970-talet och sedan döpte sitt kakföretag till Yokkumokku. I tacksamhet över att få använda vårt namn vill han hjälpa oss.

Bekvämare turister

Thomas Brandlöv påpekar speciellt att sommarturismen har ökat och att turister numera kommer direkt till Jokkmokk istället för att åka till Kiruna och därfifrån göra en snabb avstickare till Jokkmokk.

Natur- och kulturupplevelser är det som turisterna framförallt är intresserade av – framförallt samiska upplevelser.

– De besöker Ajtte, tittar på hantverk hos Sami Duodji och besöker aktiva renskötarfamiljer.

Intresset för att komma ut i naturen är stort.

– Svenskar tycker om att åka skoter. Annars är hundspann populärast.

Istället för långa vandringar med ryggsäck i fjällen frågar turisterna nu mer efter kortare dagsturer i fjällvärlden i kombination med bekvämt boende och god mat på restaurang. Det märker Gun och Lars Mannberg som driver Årrenjarka fjällby.

– Det kommer mer turister till oss och de kommer redan från den här tiden på året mot från mars/april tidigare. Och sommarturismen har ökat, säger Gun Mannberg.

Antalet gästnätter i Jokkmokks kommun ökade med 19 procent från år 2012 till utgången av 2013.

År 2012 var omsättningen inom turismen i Jokkmokks kommun 217 miljoner kronor.

År 2012 hade Jokkmokks kommun skatteintäkter på 16, 9 miljoner kronor för turismen.

År 2012 var 165 personer helårssysselsatta inom turismen i Jokkmokks kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om