Jokkmokk fokuserar på demensvården

I mars i år kommer alla anställda inom kommunens äldreomsorg och omsorg för funktionsnedsatta att vara utbildade i demensvård.- Förhoppningen är sedan en fortsättning i form av fördjupningsutbildning och bildning av demensteam, säger Margareta Rask, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Det är oerhört viktigt hur man som personal inom äldreomsorgen bemöter vårdtagare med demns. Därför satsar Jokmokks kommun stort på utbildning i och utveckling av demensvård.FOTO: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Det är oerhört viktigt hur man som personal inom äldreomsorgen bemöter vårdtagare med demns. Därför satsar Jokmokks kommun stort på utbildning i och utveckling av demensvård.FOTO: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

JOKKMOKK2011-01-07 06:00

Socialnämnden har tagit inriktningsbeslut om satsningar på demensvård i Jokkmokks kommun. Det innebär bland annat att samtliga anställda i äldre- och handikappomsorg får grundläggande utbildning i detta.

För fyra år sedan utbildades ett 50-tal och av dessa finns 47 kvar i personalstaben. I den senaste satsningen har ytterligare 50 utbildats och 20 till står på tur. De sista är klara i mars i år.

Uppsamlingsheat
- Därefter kör vi ett uppsamlingsheat på tio personer till och med det ska alla ha fått chansen att utbilda sig, säger Margareta Rask, utvecklare och medicinsk ansvarig sjuksköterska.

Jokkmokks kommun har i nuläget demenssjuka på alla enheter för äldreomsorg och även inom omsorgen av funktionsnedsatta.

- Vad gäller funktionsnedsatta har vårdtagarna i den kategorin aldrig tidigare blivit så gamla som i dag. Därför behöver även personalen där få kompetens i att bemöta de med demens, säger Margareta Rask.


Vad är viktigt att tänka på i arbetet med en dement person?
- Det är väldigt individuellt från person till person. Men det är viktigt att personalgruppen alltid gör på samma sätt och att man inte stressar. Att man exempelvis på morgonen när man kommer in på rummet hos en demenssjuk tänder en liten lampa, säger god morgon, vilken dag det är och att det snart är dags att stiga upp. Inga svåra saker alls.

Utbildningen fokuserar på verkliga händelser och praktik.

- Eleverna har fått ta upp svåra situationer som exempelvis aggressivitet hos en dement. Detta har det sedan diskuterat och gett varandra råd som de kunnat ta med sig ut i arbetet och tillbaka till skolan för redovisning, säger Margareta Rask.

Demensteam
Engagemanget och intresset hos personalen har hittills varit stor och förändringarna ute i verksamheterna påtaglig.

- Personalen pratar mer öppet om problem och provar sig fram i olika lösningar som de utvärderar. Och fungerar det inte funderar de ut något nytt, säger Margareta Rask.

Utbildningen innefattar sex hela utbildningsdagar fördelade över en tremånadersperiod och utöver det studier på egen hand. Fördjupningskursen är tänkt att vara två dagar.

- Sedan är min förhoppning att kunna bilda ett demensteam bestående av olika yrkeskategorier som driver demensvården fortsatt framåt. Vi har tre undersköterskor som nu går en treårig KY-utbildning till demenshandledare. De skulle vara en stor fördel i arbetet med detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om