Jokkmokk/ Fåglarna ger Ájtte ett lyft

Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum slår nu upp portarna till Sveriges finaste fågelutställning. Här finns Laponias alla arter representerade. Allt i från den minsta sparvuggla till den största berguv. Utställningen ingår i den nya Laponiautställningen som kostat tre miljoner att färdigställa.

Museichef Kjell-Åke Aronsson och museilärare Elina Nygård. Fotograf: Marie Ridderström

Museichef Kjell-Åke Aronsson och museilärare Elina Nygård. Fotograf: Marie Ridderström

Foto:

Jokkmokk2006-01-27 00:00
Den nya Laponiautställningen på Ájtte fjäll och samemuseum är väl värd ett besök och den som vågar kan krypa in i den lilla grottöppningen som finns på utställningen.

-Det är inte så många som vågar, eftersom det har hänt att folk har försvunnit i gångarna. Hör du knackningarna i rören? De kommer i från besökare som kröp in i hålet i sommar, säger museichef Kjell-Åke Aronsson.

Det är nästan så man tror honom. Ájttes nya chef ser strikt och allvarsam ut i sin blågrå kavaj, men humor har han. Och det är med glädje och stolthet som det Svenska fjäll- och samemuseumet smäller upp portarna till sina sevärdheter i år.

Tre miljoner

Laponiautställningen har

kostat tre miljoner att färdigställa och invigdes officiellt i juni år 2005. Nu är snart snart sista handen lagd vid fågelutställningen och enligt museichefen är detta Sveriges finaste fågelutställning. Här finns Laponias samtliga arter representerade.

Det är Göran Sjöberg, muséets egen prisbelönta konservator som monterat fåglarna och de övriga djuren. Här finns den mäktiga kungsörnen som fångat en hare i flykten. Här finns den utrotningshotade fjällräven i sin vita päls, (det finns färre än 100 individer i Sverige i dag ) och här finns bedårande små renkalvar. Djuren har levererats av Statens vilt och är djur som påträffats döda i naturen eller på vägarna.

Jokkmokks museum bjuder på ett innehållsrikt program under årets vintermarknad. Kjell-Åke Aronsson är en av föreläsarna, med ämnet ?Kina i brytningstid?.

-Vi i Svenska arkeologiska samfundet var inbjudna som specialgäster till den Kinesiska vetenskapsakademien. I Sverige och i Malmfälten upplevs ett industriellt uppsving beroende på utvecklingen i Kina. Jag ska visa bilder och berätta om mina intryck från resan, säger han.

Temat för muséets marknadsvecka är Samerna och markrättigheterna. Den första februari har Röda Korset en konferens på Ájtte med rubriken ?Sverige, samerna och folkrätten?. Därefter följer en rad intressanta föreläsningar.

Bland föreläsarna finns Malin Brännström, förbundsdirektör för Samernas riksförbund som talar om samebyarna och rättsprocesserna. Professor Öje Danell, Uppsala, föreläser om renen som redskap och om hur människan med hjälp av renen använder markerna. Doktorand May-Britt Öhman föreläser om synliga platser och osynliggjorda människor. Det handlar om svenska staten och vattenkraftsexploateringen av ursprungsbefolkningens landområden.

Duodjirunda

Det händer som vanligt mycket i muséet under marknaden. Sameslöjdsutställningar, filmer, konst och fotoutställningar, jazz och jojkkonserter, barnaktiviteter och mycket mycket annat. ?Duodjirundan? är ett nytt arrangemang på onsdagkväll, då gamla samiska föremål ska bedömas och värderas av duktiga slöjdare och kännare. Bakom arrangemanget står Sameslöjdstiftelsen.

Vintermarknaden betyder mycket för Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk.

-Vi har omkring 50 000 besökare årligen, under några få dar på vintermarknaden kommer omkring 10 000 besökare så det är en intensiv men rolig tid för oss.

- Vi är inget lokalt museum utan ett nationellt museum med en tredjedel av Sveriges yta som verksamhetsområde, säger Elina Nygård Hansson, museilärare och enhetsansvarig för receptionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om