-Vi vill att barnen ska få uppleva hur det var på marknaden förr i tiden. Vad fanns det att köpa och hur mycket kostade det? Marknadsbodarna i Barnens rum är fyllda med varor som fanns vid förra sekelskiftet, som orostade kaffebönor, sockertoppar, tvålar och mycket annat.
- Under marknaden är barnen hjärtligt välkomna hit för att uppleva en marknadsdag för 100 år sedan, marknadsbodarna är öppna på torsdag och fredag mellan klockan 13-15, säger hon.
I Barnens rum finns tidsenliga kläder för barnen att klä ut sig i.
De kan spela roller som handelsmän, samer, nybyggare, polis eller präst.
Samiska sagor
I barnprogrammet för marknaden ingår även sagostunder. Barnen får sitta på kuddar på golvet medan samekvinnan Elli-Karin Pavval berättar sagor ur den samiska mytologin. Bland annat den rysliga och spännande sagan om Stállo och hans fula fru Luhtták som älskar att äta upp små barn.-Muséet besöks årligen av hundratalet skolgrupper, de flesta från kommunen, men också från övriga landet. Till våren har vi bokat in två utställningar speciellt för barn. Den 10 april till 12 maj visar vi barnutställningen SNÖ som är producerad av Norrbottens museum. Där berättar den tecknade snöflingan Froster om djuren i snön och mycket annat. I utställningen kan man också lyssna på vintersagor i snögrottan, åka rutschkana i snöhögen ller krypa in under snötäcket och mysa.
- Den 17 maj - tredje juni visar vi skolornas årliga Laponiautställning, i år med temat ?Ljus i Laponia?. Skolorna i Jokkmokks kommun är inbjudna att delta i konstutställningen, säger Elina Nygård Hansson.