I ett EU-projekt värt sex miljoner ska jojken bevaras för all framtid. I ett elektroniskt jojkarkiv ska källmaterial från både offentliga och privat gömmor digitaliseras och arkiveras.
Fonografinspelning
Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk, Siida samemuseum i finska Lappland och Jojkförbundet.Arbetet påbörjades i augusti i fjol och det är ett arbete påtårtill slutet av 2007. De äldsta inspelningarna är gjorda vid förra sekelskiftet och är gjorda med fonograf, en handvevad inspelningsapparat där avtrycken är gjorda av vaxrullar.
Personjojk är den vanligaste formen av jojk. Sångerna handlar ofta om kärlek, relationer, jaktlycka och varningar för vilda djur. Jojken uppstod ofta bland en liten grupp samer och hade religiösa och musikaliska förtecken. I den förkristna religionen användes jojken för att kommunicera med andevärlden.
Jojktradition
Per Niila Stålka är projektledaren som själv kan jojka. På torsdag och söndag finns det möjlighet att lyssna på hans föreläsning om jojken på Ájtte. Föreläsningen heter ?Där orden tar slut tar jojken vid?.- Jag jojkar själv och det har jag framförallt lärt mig från inspelningar vi haft inom familjen och genom min morfar. Vi har haft en levande jojktradition i familjen, säger han.
Under föreläsningen kommer publiken att få möjlighet att lyssna på utvalda stycken av jojk från olika delar av Sapmi. Per Niila Stålka framföra en egen liten jojk.