Jimab på besök i byarna kring Kallak

I två dagar har folk från Jimab besökt byarna som berörs av en gruva.– Det har varit mycket intressanta möten, säger Fred Boman, verkställande direktör på Jokkmokk iron mines.

Fred Boman, Jimab.

Fred Boman, Jimab.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2014-02-20 14:47

Fred Boman har under tisdag och onsdag denna veckka, tillsammans med två andra från bolaget, besökt byarna Randijaur och Vaikijaur som ligger nära Kallak.

– Vi har träffat närboende och informerat om vad vi har gjort hittills och hur projektet fortskrider. Jag tycker att många verkar uppfatta det här som positivt och har inte träffat någon som är emot oss, utan snarare fått frågor om vad deras ungdomar och barnbarn ska studera för att förbereda sig för jobb. Jag känner mycket tillfreds med de här två dagarna, säger han.

I Vaikijaur hölls mötet på Vaikijaurgården mitt i byn och mellan 25 och 30 personer kom, och något färre i Randijaur där man höll till i gamla skolan.

Vad händer i Kallak just nu?

– Inom kort kommer vi att återuppta provborrningarna. Vi har inte börjat borra sedan samebyarna meddelade att de skulle komma med renar, men nu har tiden för att stoppa borrningarna snart gått ut och då börjar vi igen, säger Fred Boman.

Har ni några nya möten inbokade med samebyarna i Jokkmokk?

– Samebyarna vill inte träffa oss.

Ni jobbar på att komplettera er ansökan om bearbetningskoncession och ni har tidigare flaggat för att det skulle vara klart nu i slutet av februari. Hur går det?

– Vi kan säga så här att den kommer inte att vara klar i slutet av februari, det blir senare än så. Vi vill göra det så bra som möjligt så att länsstyrelsen får den information som den önskar, säger Fred Boman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om