Den 21 maj upptäckte naturbevakare från Sverige och Norge spåren efter det länsstyrelsen tror är en brottsplats. På platsen fann tillsynsmännen så mycket blod att länsstyrelsen bedömt att djuret, enligt dna-analysen en tidigare okänd järvhona, inte kan ha överlevt.
Men där i nysnön, i "omedelbar närhet" till norska gränsen och i området där tre andra järvar förra året misstänks ha dräpts under liknande omständigheter, slutade skoterspåren.
Det gick inte att se vart de ledde.
– Det var mycket snö och vind som gjorde att spåren försvann, säger Kai Oja, tillförordnad chef för länsstyrelsens fältenhet.
Järvstammen är fredad sedan 1969. Järven bedöms ha gynnsam bevarandestatus med runt 690 individer, men den anses känslig och enbart dessa fyra fall av tjuvjakt får kännbar påverkan på föryngringen. Gränsen för gynnsam bevarandestatus är satt vid 600 järvar.
– Det är fridlysta djur och varje individ är en förlorad individ i små järvstammar. Det är olyckligt helt enkelt och vi vill att det inte ska förekomma. Vi vill gärna att det kommer in tips till både oss och polisen, säger Kai Oja.
Men på länsstyrelsen tror man att det finns ett mörkertal vad gäller den illegala jakten.
– Jag tror inte att vi har upptäckt alla, säger Kai Oja.
Händelsen i slutet av maj är polisanmäld, liksom de upptäckta fallen från förra året.