"Jag hoppas att landshövdingen kan sätta press"

Jokkmokks kommunalråd Stefan Andersson (S) hoppas att landshövdingens besök i Jokkmokk i förlängningen leder till att regeringen får press på sig att ändra mineralpolitiken.

Foto:

Jokkmokk2013-09-10 11:05

– Det här bråket i sommar har varit bedrövligt men det finns faktiskt saker som båda sidor är överens om. En är att den svenska minerallagen behöver en översyn och att mineralstrategin bör förändras. Landshövdingen har fått regeringens uppdrag att titta över de här frågorna men det vore bra om regeringen engagerade sig lite självt i frågan också. Jag hoppas att landshövdingen kan sätta press åt det hållet, säger Stefan Andersson.

Vad hoppas du att hövdingen kan bidra med i ett kort perspektiv?

– Jag vet inte. Han ska träffa samebyarna, närboende i gruvområdet och kommunledningen och sätta sig in i frågan. Bara att han kommer hit och drar igång någonting är positivt.

Striden i Kallak i sommar har blivit den utlösande faktorn för utredningen som Österberg ska göra.

– Det är väl det enda positiva av det. Krigsrubrikerna som varit hela sommaren gynnar ingen i Jokkmokk, bara de som kommit hit och använt sig av olagligheter. Jag tror exempelvis att det skadat turismnäringen här mer än en gruva gör. Vem vill komma till ett ställe där det är så mycket bråk och splittring?

– Och dödshoten som förekommit mot representanter för båda sidorna...det är förkastligt. Man försöker hota till tystnad, nagga i kanten på demokrati och åsiktsfrihet. Det är aldrig okej.

Hade inte ni i kommunen kunnat agera tidigare för att motverka den här utvecklingen?

– Jag vet inte hur. Många av frågorna som man är osams om är saker som inte är bestämda ännu. Vi drar igång medborgardialogerna nu och det känns bra.

Vad säger du om hoten om att bojkotta Jokkmokks marknad?

– Det är tråkigt. Jag förstår inte syftet. Kommunen har stora kostnader för marknaden. Det man straffar är i stället Jokmokks näringsliv.

Fotnot: Den svenska minerallagen har kritiserats för att vara för generös mot exempelvis utländska gruvbolag, som i dag endast betalar två promille av värdet på det som bryts i avgift. Kritiken har också handlat om att det är väldigt lätt att få undersökningstillstånd för mark, även i naturreservat i Sverige – mark som svenska staten själv kartlagt mineralförekomsten i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om