Ja till vindkraft

Kommunfullmäktige samlades i går till april-möte i Jokkmokk. Det blev ja till vindkraft och nej till uranbrytning. Den avgiftsfria månaden i skolbarnomsorgen tas bort. Fyrverkerier ska begränsas i kommunen.

Mikael Segerström (V) höll i ordförandeklubben. Lite rörigt blev det innan politikerna beslutade att begränsa fyrverkerierna i kommunen.

Mikael Segerström (V) höll i ordförandeklubben. Lite rörigt blev det innan politikerna beslutade att begränsa fyrverkerierna i kommunen.

Foto: Marie Ridderström

JOKKMOKK2010-04-16 06:00
Kommunfullmäktige beslutade att ändra regler för förskole- och fritidsverksamheten. Den stora ändringen är att den betalningsfria månaden försvinner. Något som Marina Eriksson S hade invändningar emot.
- Eniga var vi väl inte, vi från socialdemokraterna var emot det, säger hon.
Fyrverkerier begränsas
Fyrverkerier ska begränsas i kommunen, enligt en motion från Mats Dahlberg och Henrik Blind MP.
Det blir förbjudet att använda pyrotekniska varor inom kommunen utan tillstånd från polisen. Under nyår, påsk och valborgsmässoafton är det tillåtet att skjuta raketer på öppna platser, men aldrig mot människor eller bebyggelse.
Tidsbegränsningarna är 18 till midnatt, samt nyårsdagen, från midnatt till 01.
Ansträngd ekonomi
Nye ekonomichefen Jonas Cukloed sammanfattade budgetläget: "Fortsatt ansträngd ekonomi, dock inte jättedålig. Jokkmokks kommun redovisar för år 2009 ett resultat på nio miljoner."
Kommunalrådet Anna Hövenmark V, upprördes över siffran nio miljoner.
- Det är fullständigt makabert. Revisorerna får mig inte att begripa det. Vi har ett kärvt ekonomiskt läge och vi har personal som jobbat hårt med besparingar. Det är en bokföringsteknisk miss, säger hon.
Frågan om bokslut och årsredovisning återremitteras till nästa fullmäktigemöte som hålls i juni.
Debatt om vindkraft
Den allmänpolitiska debatten om vindkraft visar på stor enighet i församlingen.
Vattenfalls planer på en vindkraftpark i Suorva med maximalt 14 vindkraftverk och en produktionskapacitet motsvarande hushållsel till cirka 26 600 hushåll, intresserar kommunen.
- Vi är helt för att kommunen ska vara delägare i vindkraften, men glöm inte att vi får inget gratis. Det kostar 40 miljoner per vindkraftverk, säger Anna Hövenmark.
Mats Dahlberg, MP, anser att vindkraft är bra och kommunen bör bli delägare.
- Hänsyn måste tas till renskötseln. Jag tror man missat informationsdelen, renskötseln är inte bekymrad över vindkraftverken i sig, utan infrastrukturen och vägarna runt omkring, säger han.
Per-Olof Lindroth, FP, säger ja till delägarskap.
- Vi måste ta lärdom av historien och inte göra om resan med vattenkraften från början av 1900-talet. Om det finns möjlighet att dela ägarskapet med jokkmokksbor, föreningar, företag och samebyar är det intressant och kan ge stora fördelar.
Nej till kärnkraft
Men till kärnkraft, säger ledamöterna nej. Ingen uranbrytning är önskvärd i Jokkmokk, däremot kan Per-Olof Lindroth, FP, och Stefan Andersson, S, tänka sig prospektering, en inventering som kan leda till viktiga bifynd, koppar exempelvis.
Kommunfullmäktige beslutade att Jokkmokks kommun tar ett prinicpiellt beslut mot uranprospektering och utvinning av uran inom kommunen. Kurt-Lennart Mickelsson, C och Per-Olof Lindroth, FP, reserverade sig däremot.
Fakta Beslut i korthet
➤ Kåbdalis skidanläggning byggs ut Kommunfullmäktige antog en detaljplan för att möjliggöra expansion av sportanläggningen i Kåbdalis. En restaurang med uthyrning, service och handel kan uppföras nära den nya stolliften.
➤ Högre avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Måltider i äldreboenden 98 kronor/dygn. Hemlevererad mat 50 kr/portion.
➤ Nästa fullmäktigemöte i juni, hålls i Laponiahuset i Porjus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om