Det är inte enbart storrenoveringarna av Östra och Västra skolan som blivit dyrare på grund av problem med upphandling. Även mångmiljonprojektet gällande Swebor ståls industrilokal kräver en omfördelning i budgeten, ytterligare insats av bygdemedel plus pausande av en del andra investeringar.
Vi kunde för en tid sedan berätta om att det nu var klart med att anpassa och renovera Östra och Västra skolans lokaler. En första etapp på Östra gällande aulan färdigställdes vid årsskiftet och nu har det gått igång med den stora ombyggnationen i skolbyggnaden. Ett mångmiljonprojekt som blivit dyrare, i huvudsak eftersom det varit svårt att få fast entreprenörer för jobbet.
Det krävdes en direktupphandling för att lösa bekymret och under tiden gjorde inflation och andra kostnadsökningar att det krävs en omfördelning av pengar för investeringar på 4, 8 miljoner kronor. Hälften tas av bygdemedel och sedan pausas vissa investeringar, andra senareläggs.
Scenariot upprepas när en länge planerad renovering av Swebor Ståls industrilokaliteter skulle upphandlas för att till slut även den landa i en försening, en direktupphandling och en skenande inflation. Den totala kommunala entreprenaden låg på 17 miljoner kronor, varav 50 procent bygdemedel. Det inkomna anbudet landade på drygt 19,8 miljoner.
Detta innebär att drygt 1,3 miljoner tar efter en omfördelning i investeringsbudgeten plus att ytterligare 3,96 miljoner hämtas från bygdemedelspotten. Detta i sin tur innebär att projektet blir till 75 procent finansierat av bygdemedel.
Vad ska då göras åt industrihuset som huserar den framgångsrika stålföretaget som länge tillhört de större arbetsgivarna i Jokkmokks kommun?
Svaret är att hela taket ska bytas och isoleras, det har läckt ut stora mängder värme som nu istället ska återvinnas genom ett nytt styrsystem, energieffektiva belysningsarmaturer ska monteras upp och ventilationen ska uppgraderas.
– Swebor har ett hyresavtal med oss vilket betyder att vi har ett åtagande när det gäller skicket på byggnaden. Det ska bli spännande att följa eftersom jobben kommer att utföras samtidigt som det pågår produktion. I upphandlingen ingår ömsesidiga kompromisser. Vi klarar takbytet i och med att bärplåtarna kan ligga kvar och att befintliga takstolar håller för belastningen, säger Erik Fagerström, chef för samhälls- och infrastrukturfunktionen.