Jokkmokk Iron kräver besked om Inlandsbanan

Jokkmokk Irons vd Ulla Sandborgh kräver ansvariga på svar gällande Inlandsbanans framtid. "Vi fick tidigt garantier och löften men sedan har det varit tyst", säger hon.

Trafikverket hade uppdrag att analysera frågan om en helrenovering av Inlandsbanan under 2019 för att den skulle kunna tas upp i den nationella transportplanen.

Trafikverket hade uppdrag att analysera frågan om en helrenovering av Inlandsbanan under 2019 för att den skulle kunna tas upp i den nationella transportplanen.

Foto: Håkan Wike

Jokkmokk2023-04-07 16:57

Ulla Sandborgh meddelar via ett pressmeddelande att Jokkmokk Iron nu bjuder in till ett möte med ägarna av Inlandsbanan, vilket är 19 kommuner från Kristianstad i söder till Gällivare i norr, infrastrukturminister Andreas Carlson samt övriga bolag som kan ha intresse av att Inlandsbanan rustas upp och, inte minst, förstärkas för att klara eventuella malmtransporter.

Det hela bottnar i att framtiden för en eventuell gruvbrytning i Kallak utanför Jokkmokk i mångt och mycket, bland annat, i så fall, bygger på en hållbar och ekonomiskt rimlig möjlighet till transporter frän gruvområdet och vidare mot Narvik eller kustområdet. Malmbanan är hårt trafikerad och möjligheterna att det ska rymmas någon fler aktör där betraktas inte direkt troligt.

"Vi har sedan ett år tillbaka ett ramavtal för transporter med Inlandsbanan. Sedan dess har det varit tyst. För att lyckas med att öppna gruvan krävs goda transportmöjligheter och en lösning är Inlandsbanan som går genom Jokkmokk. Men då behövs en upprustning, något som har uteblivit. Vi behöver öka tempot i dessa helt avgörande frågor och jag vet fler som är oroade över utvecklingen", fortsätter Sandborgh.

Inlandsbanans avtal med staten löper ut den sista april vilket i sin tur innebär att det blir stopp för finansieringen. Jokkmokk Iron fick i mars 2022 bearbetningskoncession för gruvetableringen Kallak norra och har i optimistiska ordalag beskrivit en start under 2023. Nu trycker Ulla Sandborgh på med att transporterna är en avgörande del av den gröna omställning som är på gång i Norrbotten.

Infrastrukturminister Carlson meddelade under förra veckans Järnvägsforum i Luleå att regeringen ger Trafikverket i uppdrag att snabbutreda tågsatsningarna i norr. Sandborgh välkomnar detta men konstaterar också att tranportläget kommer att innnebära en viss försening av bolagets planer i Kallak.

"Det går inte att undvika. Men klart är att denna senfärdighet att rusta upp järnvägen till att vara stommen i transporterna ytterst kommer att påverka regioner, kommuner och samhällen. De riskerar att gå miste om satsningar, jobbmöjligheter och skatteintäkter. Vi behöver besked och tidsplan för när våra viktiga järnvägar ska rustas upp och få den kapacitet som krävs för att Sverige ska lyckas med omställningen", menar Ulla Sandborgh.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!