Driver på en upprustning av Inlandsbanan

19 kommunala politiker från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr kräver en upprustning av Inlandsbanan. "Det känns som att det börjar lossna nu", säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson.

Ett upprustning av Inlandsbanan är ett måste med tanke på den kommande expansionen i norr menar de 19 komkmunföreträdarna.

Ett upprustning av Inlandsbanan är ett måste med tanke på den kommande expansionen i norr menar de 19 komkmunföreträdarna.

Foto: Håkan Wike

Jokkmokk2021-10-15 19:30

Det är socialdemokrater från de 19 kommunerna, som tillsammans är delägare till Inlandsbanan AB, som skrivit under en debattartikel där de trycker på vikten av att dra igång en upprustning av Inlandsbanan. Och det snarast.

– Behovet av gods- och persontransporter ökar kraftigt i inlandet. Inte minst i Norrbotten och Västerbotten med tanke på den industriella satsning som står för dörren. Vi är redo, kraften och möjligheterna finns, säger Robert Bernhardsson som är ett av flera socialdemokratiska kommunalråd som står bakom brevet.

De menar att det nu finns alla möjligheter att förstärka den svenska tågtrafiken på allvar med en transportlänk från och till norra Sverige med absolut närhet till Norge. Banan byggdes en gång för att vara just en transportlänk för råvaror från Norrlands inland till de södra delarna av landet. Nu skulle den kunna få en central roll i tillväxten och den gröna omställningen.

– Det har varit märkligt tyst i rikspolitiken kring frågan om just Inlandsbanan. Den borde vara intressant på många sätt men samtidigt vet vi att det är svårt att komma fram med infrastrukturfrågor. Nu känns det som om det skulle kunna lossa. Vi känner även av positiva vibbar från politiken och infrastrukturministern. En grön godskorridor gynnar alla, inte minst basindustrin, och expansionen i norr, fortsätter Bernhardsson.

Vätgas kan bli den långsiktiga lösningen för driften vilket skulle innebära att det bildas en godskorridor genom Sverige som är helt koldioxidfri. Detta skulle även kunna ge nya arbetstillfällen under projektering, produktion och energiproduktion.

Under våren och sommaren har stora förstärkningsarbeten på banvallarna utförts efter Inlandsbanan. Från Jokkmokk har det lastats och körts ut närmare 2100 ton grus till förstärkningsarbeten. Men det krävs betydligt mer för att få Inlandsbanan i skick för tunga transporter av gods. Bland annat behöver broar byggas om. Nu är det dock ingen ny bana som behöver byggas vilket innebär att det som ska rustas upp redan finns på plats. Detta påverkar även den totala investeringskostnaden.

– Den stora fördelen är att Inlandsbanan kan byggas om snabbt, det krävs inga nya tillstånd som kan förlänga byggtiden. En upprustad bana skulle kunna vara öppen för trafik redan 2027, konstateras i debattartikeln.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!