I flera månader har redovisningsassistenterna Erica Norberg och Jenny Bergdahl på Vattenfall accounting känt till – och levt med – att företaget ser över besparingsalternativ. När det blev känt att deras jobb kanske var hotade bestämde de sig att köra järnet.
– Vi sa direkt att vi inte ska deppa över det här, utan visa att vi kan bli ännu bättre än vi var tidigare, säger Erica Norberg.
– Vi försöker att varje dag visa att vi är oumbärliga, vi kör gasen i botten, säger Jenny Bergdahl.
LÄS MER: Jokkmokk tappar 40 arbetstillfällen
De är båda 22 år och uppvuxna i Jokkmokk och gjort en jobbsväng i barnomsorg, hemtjänst och på bensinstation. De har jobbat drygt två år på Vattenfall accounting och är anställda via ett bemanningsföretag. Ett arbete som möjliggjort att de kunnat bo kvar på orten.
– När man fick beskedet att de kanske ska flytta våra jobb så känns det osäkert om man ska kunna bo kvar. Jag vill bo kvar, jag trivs bra i glesbygden och hela den här centraliseringen är inte så kul, om det fortsätter i den här takten far alla jobb till storstäderna och då har man inget val till slut, säger Jenny Bergdahl.
LÄS MER: Vattenfall: "Inget är bestämt"
På måndagen besökte Norrbottens före detta landshövding Per-Ola Eriksson och riksdagsledamoten Helena Lindahl (C), från Västerbotten och som sitter i näringsutskottet, deras arbetsplats.
– Det var ett jättebra möte. Vi är väldigt tacksamma att det finns folk som bryr sig om våra jobb och att de är villiga att engagera sig och kämpa för dem. Speciellt de som har lite mera makt. Man hoppas att fler politiker vill engagera sig, säger Jenny Bergdahl.
– Det känns som att man har folk högre upp som hör en och som för vidare våra ord, säger Erica Norberg.
LÄS MER: Jokkmokkupproret säger nej till Vattenfall
De är lite förvånade över det stora stödet från alla håll och kanter.
– Jag tror det är många i andra glesbygdskommuner som engagerar sig och stödjer oss, många känner med oss som bor här, säger Jenny Bergdahl.
– De kan relatera till det, säger Erica Norberg.
– Istället för att ta jobben härifrån, varför inte flytta något mer hit? Vi har så mycket kompetens, det finns de som har jobbat länge och har mycket kunskap om vattenkraft. Det känns baklänges att kasta allt det i sjön, säger Jenny Bergdahl.
De tror och hoppas att de 40 nedläggningshotade jobben blir kvar.
– Det är på riksnyheterna, inte bara lokalt i Jokkmokk eller Norrbotten. Att det har blivit så stort och uppmärksammat kanske gör att det blir lite press, att det kan få inverkan på beslutet. Det är ett stort beslut, inte bara för oss utan för kommunen, säger Jenny Bergdahl.