Hon sätter färg på Jokkmokk

Jokkmokk är på väg att få en tatueringsstudio. Efter sex år som tatuerare runtom i Sverige och Europa väljer nu nyinflyttade Sandra Stenberg, 27, att slå sig ned på orten och öppna en egen studio.–Det ska bli väldigt spännande, säger hon.

"Det ska bli kul att få ha ett eget ställe, som man själv byggt upp", säger Sandra Stenberg.

"Det ska bli kul att få ha ett eget ställe, som man själv byggt upp", säger Sandra Stenberg.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2013-11-20 14:13

Det renoveras för fullt i Postens gamla lokaler. Snickare och elektriker jobbar hårt för att hinna klart, studion ”Stay gold tattoo” ska nämligen öppna lagom till skyltsöndagen.

Jokkmokks kommun har skjutit till 150 000 kronor från kontot för förutsedda behov för att få lokalen i bra skick. Lokalen är 60 kvadratmeter stor och har stora skyltfönster ut mot Storgatan.

– Det är roligt med insyn. Först hade jag tänkt ställa in min egen motorcykel där, med en skyltdocka i 50-tals stil på, men tänkte att det kanske blir lite för mycket, säger Sandra Stenberg.

Hon kom upp och hälsade på en bekant, veckan efter vintermarknaden i år. Det slutade med att hon flyttade till Jokkmokk. I flera år har hon flyttat runt och jobbat på olika tatueringsstudios, i Sverige, Irland, Holland och Tyskland, bland annat.

Kan jobba överallt

Det har varit hon och hennes Harley Davidsson, som hon skaffade när hon var 21.

– Det som är bra med det här jobbet är att man kan jobba var som helst i världen. Jag har lärt mig väldigt mycket, men det har också varit intensivt. När jag kom hit till Jokkmokk så kände jag att det här är ett bra ställe att slå sig ned på. Jag är less på couchsurfing (soff-surfing, reds.anm) och ville ha lite lugn och ro. Och skoterkörkort har jag redan, det tog jag i Gästrikland 2005, säger hon med glimten i ögat.

Hur har det varit att flytta till Jokkmokk?

– Folk här är väldigt öppna och tycker det är roligt när det händer något. Jag har lärt känna många här redan och fått väldigt bra respons på att jag ska öppna en studio.

Sandra Stenberg har alltid varit estetiskt lagd, och älskat att rita.

Vad går man för utbildning för att bli tatuterare?

– Det finns ingen utbildning, det handlar om att hitta en vanlig, hederlig lärlingsplats. Du vänder dig till någon vars arbete du benudrar. Och det du först och främst måste lära dig är hygien, det är otroligt viktigt att det sitter i ryggraden.

Vad gillar du att göra för motiv?

– Jag tycker om mycket färg, cartoon, lite udda grejer. Det blir customjobb på min studio, det innebär att allt ritas upp för hand. Det är roligare med något som är handgjort än att kunderna sitter och bläddrar i pärmar med förgjorda motiv. Det tar lite längre tid, men det är roligare både för mig och kunden, säger hon.

Hemligheten bakom namnet

Hon googlade länge efter ett bra namn. Det var närmare hon trott, på hennes fingrar är nämligen mottot ”stay gold” tatuerat. Det är från filmen The Outsiders, och Stevie Wonder har gjort en låt med det namnet.

–Det handlar lite grann om att man inte ska låta sig påverkas så mycket av andra. Man ska vara sig själv, säger hon.

Fakta/Stay gold tattoo

Stay gold tatto finns på Facebook: www.facebook.se/staygoldtattoosweden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om