Jokkmokk har tappat åtta av sina fritidspolitiker sedan valet 2018. Det är näst flest i länet, bara Luleå är värre med elva. Kommunalrådet Robert Bernhardsson oroar sig över en urholkning av den lokala demokratin och det alltmer hårdnande klimat som råder på sociala medier. Samtidigt har han respekt och förståelse för de som väljer att kliva av.
"Familj, jobb, ändrade livsförhållanden kan spela in. Det är ingenting konstigt med det", menade han i en tidigare intervju med NSD.
En av de åtta som valt att lämna politiken är Anna-Greta Kvickström. Efter 20 år och med en mängd olika uppdrag genom åren och senast som ledamot i fullmäktige och i samhällsbyggarnämnden för (S) väljer hon ett politiskt avslut.
– Det finns flera anledningar och jag säga att det i Samhällsbyggarnämndens politiska arbete varit mycket bra samsyn mellan de olika partierna. Ett intressant uppdrag med positiva beslut kring tillväxt och fler bygglov men det krävs engagemang och många olika regelverk att ta ställning till. Jag har ett ganska krävande lönearbete. Efter 20 år hoppas jag att det finns andra och yngre förmågor, som är ödmjuka och värnar om samarbete för folkets bästa, som vill ta vid och utveckla vårt samhälle.
Hur ser du på klimatet i media och på sociala plattformar som Facebook, exempelvis?
– Det har blivit ett hårdare klimat men jag brukar själv inte kommentera där, utan jag tar personligt kontakt om jag känner mig berörd. Det skrivna ordet kan lätt missförstås. Jag har aldrig känt mig hotad utan mer att det är så lätt att kritisera utan att ha all fakta med sig.
Att pressen på kommunerna har hårdnat menar Anna-Greta även kan ligga till grund för att det är svårt att orka som fritidspolitiker, inte minst i glesbygd.
– Befolkningen minskar och trots att kassan blir mindre får kommunerna alltmer att ansvara för. Det betyder hårdare prioriteringar, mer stress och svåra frågor att ta ställning till. Du måste trots det fatta beslut för det är ditt ansvar som politiker, oavsett om du är i majoritet eller opposition. Här känner jag att alla inte förstår att vi måste ta ansvar var och en. Det är en arbetsam frustration i det, konstaterar Anna-Greta Kvickström som dock inte vill skrämma bort någon. Tvärtom.
– Jag vill verkligen uppmana fler, inte minst de unga, att engagera sig politiskt. Det är så lärorikt och spännande, du får med dig väldigt mycket kunskap.