- Vi hade huset fullt och tänkte att vi måste göra något av alltihop. Vi startade det här företaget och bara ett år senare kunde vi lämna våra dåvarande anställningar. Sedan dess har vi haft vår hobby som jobb, säger Annika Forsberg.
Stenar för alla
I dag tillverkar de alltifrån små tumlade stenar i femkronorsklassen till den exklusiva Sverigelänken, som passerar 7 000 kronorsstrecket med några hundralappar. I den senare länkas hela Sverige samman genom sina respektive landskapsstenar och bildar ett vackert hängsmycke.- Det ska finnas något för alla här, även barn, och ingen ska känna att de inte har råd att handla hos oss, säger Annika Forsberg.
Inne i ?stenverkstaden? visar Anders Forsberg i stora drag hur det går till när de bearbetar sina stenar.
- En del stenar lämnar vi som de är, medan andra bearbetas på ett eller annat sätt. Vi försöker göra något av precis allt material vi tar in, säger han, och börjar med att såga en sten mitt itu, för att se hur den ser ut inuti.
Som en julklapp
- Att öppna en sten är som att öppna en julklapp, man vet aldrig vad som gömmer sig där inuti. Det blir olika ytor och mönster som kommer fram, beroende på från vilket håll den skärs itu. Det är otroligt spännande.Stenarna slipas därefter till olika former och ytor, beroende på vad de ska bli i slutänden.
Trots att makarna Forsberg både lever och jobbar i sitt stencentrum, blir de semestrar de har tid att ta oftast stenrelaterade.
Norska stenar i Mexiko
- Semestrar vi i en storstad blir det att man går och tittar på vilka stenar de använt i byggnader.I Mexiko, till exempel, kunde vi konstatera att det var norska stenar i golvet på banken. Vi får också själva många semestrande geologer på besök i centrumet, som ledigheten till trots vill ägna sig åt stenar. Det är bra för oss, eftersom vi utvecklar oss genom att prata med sådana som kan ännu mer om sten än vi kan, säger Annika Forsberg.
Värnar om kunderna
Paret Forsberg värnar om den direkta kundkontakten och vill inte gärna anställa någon utomstående, även om tiden utanför centrumet ibland blir knapp.- Vi har märkt att det betyder väldigt mycket för kunderna att möta den som tillverkat varan de köper och den kontakten är även betydelsefull för oss. Det blir en slags garanti på kvalitet, säger Annika Forsberg.
De båda stensliparna tillverkar ur ett miljövänligt perspektiv, likväl som de är rädda om naturen när de är ute och samlar stenar.
- Vi använder inga kemikalier
i tillverkningen, utan kyler stenarna med vatten. När vi är ute
i naturen och plockar ska det helst inte synas spår efter att vi varit där, säger Annika Forsberg.