Hennes fynd nu historia
VUOLLERIM. Nästa vecka firas 25-årsjubileum i Vuollerim. Det var 1983 som stenåldersboplatserna på Älvnäset upptäcktes och den svenska historien fick skrivas om. Det var Ann-Kristin Antman som hittade spåren efter den forntida hyddan.
Det arkeologiska muséet Vuollerim 6000 har 5 000 besökare årligen.
Foto: Marie Ridderström
Hon deltog i det arkeologiska projekt som leddes av arkeologer från Umeå universitet. Hon var en av de ortsbor som anställts via arbetsförmedlingen för att hjälpa arkeologerna.
Två boplatser
Två boplatser från stenåldern upptäcktes 1983. Efter att skogen gallrats kunde man se en svacka i terrängen och där startade utgrävningarna. I hyddorna fanns fynd av ben, kol, sten och rödockra. I en hydda fanns en krumkniv av grå skiffer. Fyndmaterialet daterades till 5700 - 4200 före Kristus.
-Man fick omvärdera hela historien. I skolan har alla fått lära sig att här uppe kunde inte människor bo i forntiden, säger Ann-Kristin Antman.
Hon trivs med jobbet på museét, som inrymmer fynd från utgrävningarna, experimentverksamhet och bildspelssal.
-Ett underbart jobb. Roligast är att tillverka saker av horn, ben och sten, säger hon.
Ann-Kristin Antman och hennes kolleger arbetar med naturens material. Här hänger en anorak, sydd av fiskskinn.
-18 stora bamselaxar behövdes till anoraken. Fiskskinnet garvades med urin.Vänner och bekanta ställde upp och kissade, säger hon.
I det upplevelsebaserade muséet får besökarna tillverka sitt eget stenålderssmycke. De kan prova uppsydda skinnkläder av bäver och försöka göra upp eld med drillborr.
Stenåldershydda
Vuollerim 6000 besöks av 5000 personer per år. Turister och skolbarn. 25 fransmän väntas i augusti. Många skolbarn i Norrbotten har upplevt stenåldern i Vuollerim. För barnen finns möjligheter till knep och knåp, dramatiserade tidsresor och lägerskola. Den omfattar två dagar med övernattning.
Vid muséet arbetar museipedagoger, museilärare och guider som ger personlig service åt alla besökare. Utflykter arrangeras till utgrävningsplatsen som ligger tre kilometer från muséet. På museiområdet finns en uppbyggd stenåldershydda där besökarna kan uppleva hur en bostad troligen såg ut för 6000 år sedan. Här finns till och med möjlighet att övernatta och laga mat i kokgrop.
Kulturkraftveckan
Under Kulturkraftveckan den 2-6 juli firas 25-årsjubileumet.
-Hela norra Sveriges historia fick skrivas om och det ska vi fira under Kulturkraftveckan, säger Jon Johansson Nurse, museilärare och pressansvarig.
Han har tidigare arbetat som skådespelare, varit hamnarbetare och är utbildad journalist. Under sommaren bor han i en stuga i Vuollerimskogen tillsammans med sin hustru Lisa Nurse, som är museipedagog.
Min bästa naturbild
-Jag älskar det här stället och omgivningarna. Naturen och människorna är fantastiska, säger Lisa Nurse.
Hon är kunnig i forntida hantverk och tekniker. I sex år arbetade hon vid Gammlia i Umeå, med växtfärgning, järnsmide, skinnberedning och forntida matlagning.
25-årsjubileumet firas med spännande föredrag, utställningar och en konsert med Cygnus i folklig ton. En fototävling med temat: "Min bästa naturbild" visas på muséet.
I byn Vuollerim pågår firande på dagtid vid festplatsen vid Kyrktjärn. Under kvällstid blir det rockkväll, fotboll och dans. Under Kulturkraftveckan invigs även motorklubbens kartingbana.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!