– Det har blivit särskilt aktuellt nu efter H2 Green Steels och Hybrits satsningar på fossilfri ståltillverkning i Norrbotten. Kallak ligger i närområdet. I stället för långa järnmalstransporter kan vi erbjuda kortare transporter på 10 till 20 mil och då sparar man hundratals mil transporter med mycket minskade koldioxidutsläpp, säger han i ett samtal med Norr Media.
Sven Otto Littorin hävdar att man ska satsa på en grön gruvbrytning när han hoppas på att verksamheten kommer i gång.
– Vi kommer att använda oss av den teknik för att göra gruvbrytningen så miljövänlig och skonsam för naturen som möjligt, säger han.
Han menar att brytningen inte kommer att påverka världsarvet Laponia nämnvärt.
– Det är ändå tre och en halv mil mellan gruvan och Laponia. Jag har ingenting emot Unescos prövning av den saken. Men jag tycker att den prövningen kunde ha kommit tidigare, säger Sven Otto Littorin.
Han har ingen aning hur länge Unescos miljöprövning kommer att ta.
– Vi har försökt få kontakt med Unesco för att få veta det, men har inte fått något vettigt svar. Över huvud taget har hela den här frågan tagit alldeles för lång tid, över tio år. Det är sju år sedan Bergstaten sade ja till vår ansökan. Denna fördröjda handläggning har kostat oss mycket pengar, säger Sven Otto Littorin
Men han framhåller att Beowulf inte tänker dra tillbaka sin ansökan.
– Vi ger inte upp. Det har redan kostat oss mycket pengar och vi tror på en gruvbrytning i Kallak. Det är bra för regionen också och skapar uppemot 500 nya jobb i Jokkmokk, säger Sven Otto Littorin.
Vad säger du då om dem som hävdar att en gruvbrytning i Kallak hotar rennäringen?
– Vi kommer att göra brytningen på skonsam som möjligt och med så liten påverkan på omgivningen som det går, säger Sven Otto Littorin
Linda Modig (C), riksdagsledamot från Norrbotten, håller med om att handläggningen av ansökan om gruvbrytning i Kallak tagit alldeles för lång tid.
Hon sitter med i riksdagens konstitutionsutskott, som i november i fjol prickade näringsminister Ibrahim Baylan (S) efter en utfrågning om gruvplanerna i utskottet. KU framhöll då att inget hänt i ärendet trots att det legat på regeringens bord i närmare tre år.
– Det är inte acceptabelt och under all kritik. Regeringen och näringsministern har skött detta mycket dåligt. Det var vi i KU eniga om, säger Linda Modig.
Ett exempel hon tar är anmälan till Unesco.
– Trots att gruvplanerna diskuterats i många år, så skickade näringsdepartementet in begäran till Unesco samtidigt som utfrågningen skulle äga rum i KU. Det kunde man ha gjort mycket tidigare för att inte orsaka onödiga förseningar, säger Linda Modig.
Vad säger du om uppgifterna att en orsak till fördröjningen är att regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker olika i detta fråga?
– Det kan ligga något i det. Länsstyrelsen i Norrbotten har också i snart fyra år gjort vad den kan för att slippa avgöra frågan. Länsstyrelsen menar att frågan i stället ska avgöras av Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet. Turerna i ärendet skickas runt mellan myndigheterna så att det blir närmast tragikomiskt. Man vet inte om man ska skratta eller gråta åt det., säger Linda Modig.
Norr Media har flera gånger erbjudit näringsminister Ibrahim Baylan att kommentera uppgifterna. Men han har i ett sms avböjt möjligheten att bemöta kritiken.