i Jokkmokk och just nu får den hembygdsgården i Jokkmokk att sjuda av liv.
På plats finns knallar som har allehanda traditionella hantverk att erbjuda.
"Rolig grej"
Roger Engblom har bland annat renskinnsskor, knivar, torkat renkött och fisk på sitt bord.- Jag har varit med i alla år och tycker den historiska marknaden är en rolig grej. Om inte annat får man vädra grejerna inför den stora vintermarknaden, säger han och skrattar.
Kerstin Utsi steker suovas
biergu - rökt renkött - över öppen eld, medan Anne-Marie Smeds har dukat upp kanel- och kryddpepparkryddade lingon, syrade grönsaker och mjukt bröd bakat på enbart kornmjöl.
- Brödet går inte att lagra utan måste hela tiden bakas om på nytt. Kryddor var något gemene man inte använde till vardags förr i tiden, utan det tillhörde det övre skiktet, säger hon.
Bo Östergren bjuder ut sina egentillverkade skidor. Varje skidpar är unikt och tillverkas enligt gammal tradition.
- Det är den enda skidan i Sverige som tillverkas hantverksmässigt numera, säger han.
I Prästens kök värmer sig Sara och Anja Hedman med rykande het köttsoppa.
- Det är lite mysigt med den historiska marknaden tycker vi, säger Sara.
Barn i teater
Av barn för´barn spelas samisk amatörteater.Under ledning av Helena Holmqvist Kuhmunen gavs en föreställning om en samisk renskötande familj på väg från vinterland till sommarland och renmärkningen.