Här har 25 skrotbilar dumpats: "Det ser illa ut"

På ett industriområde i Jokkmokk har 25 skrotbilar dumpats på kort tid. "Det är tråkigt att folk inte gör rätt för sig", säger Patrik Sundberg på kommunen.

Jokkmokk har på nytt ett stort problem med skrotbilar. För bara två år sedan tog kommunen hand om över 100 bilar, och nu står 25 nya bilar dumpade på ett industriområde.

Jokkmokk har på nytt ett stort problem med skrotbilar. För bara två år sedan tog kommunen hand om över 100 bilar, och nu står 25 nya bilar dumpade på ett industriområde.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2020-08-07 17:45

Bland glassplitter och annat skrot har 25 bilar dumpats på ett industriområde i östra utkanten av Jokkmokks tätort. Situationen har eskalerat den senaste tiden och nu känner kommunen sig tvingade att åtgärda saken.

– Det ser illa ut. Det är beklagligt att privatpersoner farit och dumpat av skrotbilarna istället för att lämna dem till bilskrotar, det är både miljöfarligt och olagligt. Det är tråkigt att folk inte gör rätt för sig, säger Patrik Sundberg, enhetschef för samhällsbyggaravdelningen.

Jokkmokk har en historia av problem med just skrotbilar dumpade lite överallt. Patrik Sundberg tror att det grundar sig i att det inte finns någon bilskrot i kommunen.

– Tyvärr så är det så. Det var därför vi testade bilamnestin, säger han.

Bilamnestin skedde 2018 då kommunen öppnade tre stationer, i Jokkmokk, Vuollerim och Porjus, där totalt 105 skrotbilar fick lämnas gratis. Det blev en succé och på 35 minuter hade stationen i Jokkmokk fyllt sin kvot.

– Det var ett riktigt stort intresse, det har varit på tal om att ha det igen men det finns inget beslut. Samtidigt är det en kostnad för kommunen och det är lite synd att vi ska belastas med den kostnaden för att folk inte kan göra det själv, säger Patrik Sundberg.

Området där det idag står 25 skrotbilar dumpade är precis i närheten av platsen som stationen under amnestin var belägen. Och samtliga 25 bilar har dumpats sedan amnestins slut 2018.

Lagen säger att ansvaret för skrotbilarna i första hand ligger hos bilägaren själv, men kan bilägaren inte spåras upp så faller ansvaret istället på markägaren. I detta fall Jokkmokks kommun.

Alldeles intill dumpningsplatsen har Jokkmokks plåt och ventilation sin verkstad och kontor. Chef för stället är Peter Lindqvist.

– Vi har inte stört oss så mycket över hur det ser ut, det ser ju alltid illa ut på industriområden. Men det är ju inte bra ur ett miljöperspektiv om det läcker olja eller syra från batterierna, säger han.

Kommunen kommer nu ge direktiv till Nord security att sätta lappar på skrotbilarna om att de måste flyttas inom två veckor. Annars kommer bilarna fraktas bort och bilägaren faktureras för kostnaden. Det berättar Johannes Andersson på kommunens samhällsfunktion:

– Totalt blir det omkring 3 000 kronor. Ungefär 1500 kronor plus moms för frakten, och sedan 1400 kronor till Nord security för att spåra bilägaren.

Karta: Jokkmokk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!