Det är nu den andra sommaren som ett tiotal Jokkmokksbor tillsammans har satt potatis och diverse andra grönsaker på den kommunala odlingslotten.
Cecilia Lundin är en av Jokkmokks knappt tio kollektiva potatisbönder och ser lika mycket fram emot veckans arbetsdag i landet.
– Det är så trevligt att komma hit för att träffa alla och sedan komma överens om vad som behöver göras i odlingen. Vi är inga experter på odling utan lär oss av varandra. Vi kallar det "tillsammans-odling", säger hon.
Inledningsvis skulle det bara vara en liten studiecirkel för de som var nyfikna på att börja med odling. Men då kläcktes idén om att göra det mer praktiskt och faktiskt sätta spaden i jorden, sedan fick gruppen tag i två rutor på odlingslotten.
Caisa Isaksson missade första årets odlande, men har anslutit till i år. Nu går det bland annat hitta bondbönor, grönkål, sallad, dill och framförallt en massa potatis i landet.
– Jag ser en stor vinst i att odla tillsammans, då går det resa iväg utan att man behöver oroa sig för att något ska dö. Sedan är det jätteroligt också, säger hon.
Det är en blandad ålder på odlarna, allt ifrån 30-åringar upp till pensionärer. Dock är det övervägande majoritet kvinnor där Guilhem Moulin är den enda manliga deltagaren. Han är ursprungligen från Frankrike men har flyttat till Jokkmokk.
– Att odla här är som att lära sig allt på nytt. Det är stor skillnad på hur man gör här i norra Sverige och hur man odlar i Frankrike, det är lite olika förutsättningar med klimatet och den korta säsongen, säger han.
– Jag jobbar hemifrån på distans så det här är också ett väldigt bra sätt att få knyta lite sociala kontakter här i Jokkmokk, säger Guilhem Moulin.
Förra året avslutades odlingen med en skördefest där alla tog med sig potatisbaserade rätter tillagade från det egna landets råvaror. Det var väldigt uppskattat och tanken är att göra något liknande även i år, berättar Cecilia Lundin.
Trots en rejäl potatisfest så var det ingen brist på varan i den mängd som varje odlare fick med sig hem.
– Det var en riktigt bra skörd och jag blev överraskad hur mycket det blev. Jag bor själv och kunde klara mig på den egna potatisen hela vintern, säger Cecilia Lundin.