Här bryts det mot lagen

Beowulf mining provborrade i den norra fyndigheten i Kallakområdet - men alla papper var inte i ordning.- Vi har gjort ett misstag, säger Jan-Ola Larsson, teknisk direktör vid Beowulf.- Det kunde ha fått allvarliga konsekvenser för oss, säger Mattias Pirak, Jåhkågasska sameby.

En liten grusväg leder mot området fyra mil väster om Jokkmokk som Beowulf mining mutat in. En framtida gruvbrytning är en het potatis eftersom den bland annat påverkar renskötseln.FOTO: Pär Bäckström

En liten grusväg leder mot området fyra mil väster om Jokkmokk som Beowulf mining mutat in. En framtida gruvbrytning är en het potatis eftersom den bland annat påverkar renskötseln.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

JOKKMOKK2011-12-14 15:42

I ett pressmeddelande skriver de berörda samebyarna Sirges och Jåhkågasska att Bergsstaten stoppat Beowulfs provborrningar.

Den uppgiften stämmer inte, enligt Bergsstatens jurist Lotta Lauritz.

- Vi har inte stoppat några borrningar. Vi har fått en förfrågan och tagit upp ett ärende med Beowulf mining. Vi har också påtalat vikten av att företaget måste ha alla handlingar i ordning, säger Lauritz.

Klart är att arbetsplanen, det vill säga kommunikationen mellan bolaget och mark- och sakägare, i den norra delen av Kallak gick ut för drygt ett år sedan.

Två hål
Klart är också att Beowulf i veckan provborrat i området.

- Jag trodde först att vi bara gjort förberedelser för provborrning men vi har borrat två hål. Det ska inte få hända, men tyvärr har vi missat att förlänga arbetsplanen. Nu är provborrningarna stoppade och vi har i dag lämnat in ansökan om förlängning. Vi flyttar aktiviteten till den södra delen av den här jättelika fyndigheten under den tiden som det tar att förlänga tillståndet för den norra delen. Det är bara en teknikalitet, säger Jan-Ola Larsson.

Bristande respekt
Samebyarna konstaterar att Beowulf brutit mot minerallagen.

- Bolagets agerande är anmärkningsvärt och tyder på bristande respekt för såväl lagstiftning och för de som berörs av arbetena, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist vid Svenska samernasriksförbund och ombud för Sirges och Jåhkågasska samebyar.

- Det här skulle kunna vara ett skämt om det inte innebar så pass allvarliga konsekvenser för oss. Utan en arbetsplan vet inte vi vad bolaget håller på med.Vi kan ha haft renar i området utan att veta att det pågår borrningar, säger Mattias Pirak.

Ersättningsskyldigt
Bergsstaten ser allvarligt på brott mot minerallagen.

- Det kan leda till att det blir en polis- och åklagarsak. Bolaget kan inte göra borrningarna ogjorda. Men om borrningarna orsakat skada blir bolaget ersättningsskyldigt. Upprepade eller allvarliga överträdelser kan leda till att bolaget ifrågasätts som tillståndshavare. Men vad jag vet har vi aldrig återkallat ett tillstånd, säger Lotta Lauritz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om