Här är nyföretagandet i topp trots missnöjda företagare

Företagsandan är djupt rotad i Jokkmokk och ligger ofta i absoluta toppen när det kommer till antalet nystartade företag. Men samtidigt rankas de ofta i botten när företagarna ger sin syn på företagsklimatet.

"Jag tror det beror på att företagandet är djupt rotat i Jokkmokk och alla känner någon som driver någon form av eget företag", säger Christel Falk, näringslivsutvecklare på Strukturum.

"Jag tror det beror på att företagandet är djupt rotat i Jokkmokk och alla känner någon som driver någon form av eget företag", säger Christel Falk, näringslivsutvecklare på Strukturum.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2021-11-21 16:15

Under pandemiåret 2020 så var Jokkmokk en av kommunerna där det startades absolut flest nya företag i hela Sverige. Bara fem kommuner hade fler nystarter än Jokkmokks med sina 25 nya företag, vilket innebär 17,7 nya företag per 1000 invånare som är sättet myndigheten Tillväxtanalys räknar på.

– Det brukar ligga på dubbla siffran under vanliga år, och även då är vi i toppen. Jag tror det beror på att företagandet är djupt rotat i Jokkmokk och alla känner någon som driver någon form av eget företag. Man tänker att kan hon eller han så kan även jag, säger Christel Falk.

Christel Falk jobbar som näringslivsutvecklare åt näringslivsbolaget Strukturum där bland annat kommunen är delägare. Den största delen av hennes jobb handlar om att hjälpa småföretagare i sin uppstartsprocess. Och det är framförallt mycket småföretagare i Jokkmokk.

Många av dem är även kvinnor. 

– Hälften av företagen startades av kvinnor både 2015 och i år, vanligtvis varierar det mellan 25-40 procent vilket även det gör att vi brukar ligga i topp gentemot övriga landet.

Trots mycket nystarter så har pandemin fått konsekvenser. 28 företag upphörde verksamhet under 2020 och nästan hälften av dessa ansökte om konkurs. Året resulterade alltså i färre företag i Jokkmokk än när det började, något som Christel Falk menar är ovanligt.

Ett blommande företagsklimat i Jokkmokk kan man tro, men när företagarna får säga sitt i Svenskt näringslivs enkätundersökning så blir det istället en bottennotering. Företagsklimatet rankas på plats 239 av landets 290 kommuner.

– Vi har följt upp det internt och kommit fram till att missnöjet i undersökningen ofta bottnar i tillståndsfrågor och avsaknad av politisk enighet gentemot företagande, och med det har vi egentligen inget att göra, säger Christel Falk.

Stefan Andersson som är chef för kommunens tillväxtfunktion känner till missnöjet, men säger att de jobbat väldigt mycket med att förenkla och effektivisera för företagarna de senaste åren.

– Vi har kommit en bit på vägen, men vi är inte framme ännu. Det är jätteviktigt att vi blir bättre. Vi har bland annat satt samman en liten grupp där några olika enheter jobbar tillsammans så att företagaren slipper flera olika kontakter med kommunen, och så att vi själva har bättre koll på vad som händer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!