Wakeboard på frusna sjöar i 32 minus

Red bull tog några av världens bästa wakeboardåkare till Jokkmokk där det sågades upp hål i isen och byggdes banor. Kylan blev en utmaning då åkarnas blöta dräkter frös ihop till isklumpar. "Jag kunde inte röra mig", säger Dominik Gührs.

Tre av världens bästa wakeboardåkare på en spektakulär produktion i Jokkmokk på frusna sjöar.

Tre av världens bästa wakeboardåkare på en spektakulär produktion i Jokkmokk på frusna sjöar.

Foto: Lorenz Holder / Red Bull Content Pool

Jokkmokk2023-02-27 10:45

Den lilla sjön Lill-Skabram i Jokkmokk blev arenan för en miljonproduktion i unik tappning. Trots 32 minusgrader och metertjock is var det hit Red Bull bestämt sig för att ta några av världens bästa wakeboardåkare; Felix Georgii, Dominik Gührs and Dominik Hernler.

Det hela började som ett skämt när åkarna tidigare samlades för att brainstorma nya idéer. Skämtet övergick snabbt till allvar och genom lokala kontakter i Jokkmokk började man spåna på hur det skulle gå att genomföra rent praktiskt.

Joakim Fällgren som driver Hotell Jokkmokk och Drivers paradise blev en nyckelperson i att såga bort den nästan metertjocka isen och få till de uppemot 100 meter långa vattenkanalerna på sjön. Totalt lyftes 518 ton is bort.

Sedan designade åkarna själva diverse hinder och hopp där olika tricks skulle filmas och fotograderas. Produktionen bestod totalt av cirka 15 personer.

– Att arbeta med is är ett helt nytt material för oss, vi kunde skapa hinder som man inte kan göra i en vanlig wakeboardpark med plasthinder, säger Felix Georgii.

Åkarna drogs av en vinsch genom de olika banorna under nästan en veckas tid. Vädret blev utan tvekan den största utmaningen. Som kallast blev det ner mot 32 minusgrader nattetid. Om dagarna blev det några grader mindre iskallt.

De hade köpt in de tjockaste neoprendräkterna som finns, men nog fick åkarna frysa ändå då de ofta blev blöta.

– När det blev kallt började hela jag frysa ihop. Jackan och skorna blev stela. Jag kunde inte röra mig till slut, säger Dominik Gührs.

Lustigt nog var det nere i det en grad varma vattnet som de kunde hoppa ner och snabbt värma sig inför ett nytt åk. Där var det varmare än i luften. 

De tre åkarna turades om att köra sina åk under kanske en timmes tid innan de var tvungna att ta en längre paus i den uppvärmda barracken.

– Höjdpunkten för mig var utan tvekan att åka och glida fram på de olika hindrena av is. Det var något nytt som jag aldrig gjort förut, säger Dominik Hernler.

Joakim Fällgren berättar att det var ett spännande uppdrag att jobba med, men också tufft eftersom det just då var så pass kallt. Inte bara att ta bort de tjocka isblocken. De fick inleda tidigt varje morgon med att slå sönder och rensa isen som hunnit bildas under varje natt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!