Han vill byta namn på Storgatan

Efter 30 år i kommunfullmäktige lämnar Vänsterpartisten Mikael Segerström en liten avskedspresent efter sig. "Känns kul att lämna in en udda motion", säger han.

NYTT NAMN? Vänsterpartisten Mikael Segerström föreslår i en motion att Storgatan ska byta namn till Vintergatan.

NYTT NAMN? Vänsterpartisten Mikael Segerström föreslår i en motion att Storgatan ska byta namn till Vintergatan.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2015-02-10 11:40

I september 2014 lämnade han in sin sista motion där han föreslår ett namnbyte på Storgatan – till Vintergatan.

Hur kommer det sig?

– Jokkmokk har ett exotiskt rykte på många sätt, framförallt genom vintermarknaden. Det är vintern och kylan, även om vi inte hade så kallt i år. Det var mitt sista fullmäktige, jag har suttit där i 30 år, och det var min sista chans att skriva en motion såvida jag inte kliver in i politiken igen, säger han.

Det är som en liten avskedspresent, alltså?

– Det kan man väl säga. Sedan kan man ju tycka att det är lite löjligt att börja döpa om Storgatan. Men det finns en finess med det eftersom det kan kännas kul att associera till en galax som vi alla ingår i.

"Med sin drygt 400-åriga tradition av marknadsplats skapar kylan och mörkret den ursprungliga atmosfären en stämning som kunde förstärkas med en koppling till den galax i universum som vårt solsystem är en del av", skriver han i motionen. På måndagen beslutade kommunstyrelsen att det ska utredas om namnbytet är möjligt att genomföra.

Samhällsbyggarnämnden har skrivit i ett yttrande till kommunstyrelsen att de inte ser några större hinder med ett namnbyte. Det kan också bli så att Jokkmokksborna får rösta i frågan på kommunens hemsida.

Men hur funkar Vintergatan på sommaren?

– Det är väl ogörligt att döpa om den till ett sommarnamn. De som kommer hit på sommaren kanske får idéer om att de måste komma hit på vintern, säger Mikael Segerström.

Kiruna är ju rymdstaden. Finns det risk att de blir lite sura på er om ni knycker idén?

– De får gärna bli lite sura på oss, ha ha. Vi kanske hinner före dem.

30 år i är lång tid, hur skulle du sammanfatta de åren?

– Oj, det kom hastigt på... Man kan ju undra vad man egentligen har uträttat. Jag har försökt göra det jag kunnat, på många olika sätt och på de håll som jag och mitt parti velat få till förändringar. Man kan säga att det har varit mycket svart i politiken och mitt mål har varit att komma bort från de svarta sidorna och införa en öppnare demokrati. Vi har haft ett starkt socialdemokratiskt styre i Jokkmokk som haft stora nackdelar. Det majoritetsstyret lyckades vi bryta till slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om