Utspelet från Fremskrittspartiets Per Willy Amundsen om att militär bör posteras vid gränsen väcker irritation och ilska. Samernas Riksförbunds, SSR, förbundsordförande Åsa Larsson-Blind är en av de som reagerat på uttalandet.
– Per-Willy Amundsen försöker skapa en konflikt som inte finns. Han använder en politisk argumentation som vi känner väl igen från vissa politiker, vars respons till alla utmaningar är att stänga gränserna och skapa ett vi och dom. I det här fallet så visar det bara på hans okunskap om hur dessa områden används och förutsättningarna i gränsområdena, säger Åsa Larsson-Blind.
De fyra nordligaste samebyarna, Könkemä, Lainivuoma, Saarivuoma och Talma har sina kalvmärkningsområden på norsk sida och vistas därför där under juli och augusti.
Utöver dessa fyra samebyar har många fler också marker och vistas på norsk sida för att bevaka och samla renarna i samband med att de betar där. Men, även andra fjällsamebyar vistas på norsk sida under delar av året för bevakning, samling och flyttning av renhjordarna.
En av dem är Sirges sameby i Jokkmokk. Just nu ligger man i startgroparna för att komma igång med kalvmärkningen. Mikael Kuhmunen är talesperson för samebyn.
– Vi har kalvmärkningsgärden på svenska sidan men renarna är på norsk sida just nu även om inte alla är där. Vi är uppdelade i två grupper varav vissa håller till på gränsen.
Norges stängda gränser mot Sverige har sedan stängningen haft undantag för bland annat arbetsresor och renskötseln. Samebyarna vid gränsen kvalar in i båda grupperna, anser Åsa Larsson-Blind.
– Per Willy Amundsen tycks tro att man åker över gränsen för nöjes skull. Men det här är ju deras hemområden och arbetsplatser.
Mikael Kuhmunen anser att risken är mycket liten att renskötarna ska föra med sig smitta. Han skräder inte orden om vad han anser om Per Willy Amundsens uttalande.
– Han kanske glömmer bort vilka som hjälpte Norge mot tyskarna. Många renskötande samer hjälpte till att rädda norrmän över till Sverige under andra världskriget. Amundsens uttalande visar att Framskrittspartiet kanske önskar att tyskarna varit kvar i landet.
Sedan 1751 finns gällande lag på att rennäringen får röra sig fritt över gränserna, den så kallade "lappkodicillen". En ny rennäringskonvention undertecknades 2009 men har ännu inte ratificerats.