Han föll ihop bland fjällkorna

Veckan efter en hektisk vintermarknad föll ostproducenten Hanz de Waard ihop mellan sina fjällkor. Nu har han sålt sitt livsverk och satsar tiden på en karriär som kontrabasist.

Foto: Göran Ström

JOKKMOKK2014-10-21 19:00

Hanz de Waard släpar ut den stora kontrabasen, på uppmaning av NSD:s fotograf, i den snöklädda hagen för en bild. Korna blir först förskräckta och drar sig undan. Han ställer ner basen och börjar spela, varpå kornas skepsism försvinner. Snart lyssnar de uppmärksamt.

Hanz de Waard drömmer är att få spela inför publik i Norrbotten, men en helt annan publik förstås.

– Jag är bättre kontrabasist än ystare, säger han.

Tråkigt med turister

För sex år sedan blev han uttråkad. Han drev campingen på gården i Skabram utanför Jokkmokk. Det hade han lätt kunnat leva på, men...

– Det är tråkigt att jobba med turister. Det är helt ointressant. Det är alltid samma sak, jag vet precis vad de ska prata om. Jag brukar säga det till dem också och de förstår mig. Jag ville hitta på något och tänkte på kor, det är roligare än turister. Roligare att mocka stallet än att städa toaletter.

Så fick det bli. Han köpte fjällkorna Dolly och Lordi och testade sig fram att göra ost, hemma i köket. Det gick bra. Han röjde upp på den vildvuxna gården, byggde en ladugård till korna och ett gammalt stall gjordes om till mejeri.

Sakta men säkert växte Skabramosten fram – klassad som en delikatess. Tv-kocken Tareq Taylor hyllade osten under en filminspelning häromåret. Men för Hanz de Waard är det inte det som betyder mest.

– Roligast är när människor från Jokkmokk köper osten.

Han är vän av tanken på närproducerat. Helst skulle han vilja leverera egenproducerad mjölk till livsmedelsaffärerna i Jokkmokk – men den idén har inte gått att förverkliga.

Ramlade ihop

Så en kväll i februari 2013 var han ensam på gården. Han hade känt sig yr hela dagen och plötsligt bar inte benen längre. Han föll ihop mellan korna och fick åka ambulans från gården.

– Det är märkligt, man tänker inte så mycket i en sådan stund, säger han.

Några veckor efter det tog han över en bondgård med kor i Vuollerim.

– Allt gick sönder, personalen funkade inte, det var ett elände.

I september sjukskrevs han i fem månader på grund av stress. Han bestämde han sig för att göra sig av med gårdsmejeriet. Den 1 oktober i år tog den ekonomiska föreningen Arctic circle products från Vuollerim över verksamheten.

Agnes Otterbech, anställd av föreningen, tränar på att göra ost. Det tar nio månader innan hon vet hur de smakar.

– Det är en lång process. Vi ska även göra kaffeost och yoghurt, säger hon.

Söker spelningar

Nu jobbar Hanz de Waard som musiklärare på Kulturskolan i Jokkmokk några timmar i veckan och söker spelningar, vilket inte är det lättaste i Norrbottens inland. Däremot har han, lite otippat kan tyckas, fått plats i Norrbottens ungdomssymfoniker. Kontrabasen har följt honom genom livet, han började spela som 17-åring. För 25 år sedan gick han på Kungliga musikhögskolan i Haag. Innan han flyttade till Jokkmokk, 2002, hade han 20-25 spelningar i månaden, främst jazzgig i Amsterdam. Det var så många spelningar att han till slut tröttnade.

Men nu känner han ett sug efter musiken igen.

– All tid som jag har lagt ned på ost vill jag lägga ner på att spela mer.

Sin nyvunna frihet till trots. Han vill bo kvar i Jokkmokk.

– Ibland tänker jag på Luleå och frågar jag mig, kan jag bo där? Svaret är nej. Jag trivs där, när jag åker ner över dagen.

Hanz de Waard

Musikern och bonden

Ålder: 48

Familj: mamma, pappa i Holland.

Uppvuxen i: Rotterdam, Nederländerna.

Utbildad: musiker och dietist.

Bor i: Skabram, utanför Jokkmokk.

Aktuell: som satsande kontrabasist, har sålt sitt livsverk Skabramosten.

Fritidsintressen: schäferhunden Gijs.

Om att spela kontrabas: "Jag var kass på pianio, då blev det kontrabas. Det gör ont i hela kroppen att spela. Oj vad jag har stått med blod på strängarna. Att skapa musik är väldigt speciellt, det är riktig synergi när man spelar med andra. Man blir större. Det är något jag inte upplevt någon annanstans med kläderna på".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om