Den ska peka vilka effekter som en gruvetablering får på näringslivet, infrastrukturen, befolkningsutvecklingen, samhällsservicen och arbetsmarknaden.
– Den ska vara en bakgrund och material för våra framtida beslut, säger Stefan Andersson, (S), kommunstyrelsens ordförande.
Måste göras nu
Kommunstyrelsen klubbade att kommunen går in med 468 000 kronor. Totalt kostar studien 3,4 miljoner kronor. Resten ska sökas från medfinansiärer, däribland tänker kommunen söka bidrag på 1,5 miljoner hos länsstyrelsen i Norrbotten.
– Det här är smart att göra. Vi måste få igång det här så tidigt som möjligt, väntar vi tills det finns ett beslut om en gruva så skulle det nog vara lite väl sent. Då hamnar vi efter, säger Stefan Andersson.
Konsultuppdraget ligger redan ute på upphandling på Jokkmokks kommuns hemsida.
Miljöpartiet och folkpartiet lämnade in en skriftlig reservation.
– Vi saknar de kulturella och sociala delarna. Vi anser att den är ganska så luddigt skriven. Vad får det för konsekvenser för de människor som lever av rennäringen. Vi upplever att man bara utgår från att det är gruvan som gäller. Det finns en risk att kommunen fastnar i gruvspåret, och all annan utveckling stannar av, säger Henrik Blind, (MP).
Rättvist mellan föreningar
Flera bygdemedelsansökningar klubbades igenom, där framförde Blind att kultur- och fritidsnämnden borde få besluta om om dessa framöver.
– Tidigare tog den nämnden alla ansökningar en gång om året och gjorde en prioritering. När det landar på kommunstyrelsen blir det den som är först in i början av året med ansökan som har större chans att få loss pengar än de som söker i november. Alla föreningar ska behandlas lika.
En upprustning av hemmet för ensamkommande flyktingbarn på Storgatan 61 för 1,5 miljoner kronor klubbades också. Kommunen går in med 500 000 kronor i bygdemedel till Sápmi awards.
Kommunstyrelsen har utrett frågan om att minska antalet ledamöter i fullmäktige, i dag bestämdes det att antalet ska vara oförändrat.