Kallak till förvaltningsdomstolen

Beslutet om brytningskoncession i Kallak ska prövas rättsligt. Jåhkågasska sameby har lämnat in en ansökan till högsta förvaltningsdomstolen. "Vi menar att beslutet på flera sätt strider mot svensk rätt och landets internationella åtaganden", säger advokat Lisa Länta.

Under pressträffen om Kallak med Rickard Länta, Lisa Länta och Camilla Wikland.

Under pressträffen om Kallak med Rickard Länta, Lisa Länta och Camilla Wikland.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2022-06-16 15:03

Det var under en presskonferens på  Àjtte, svenskt fjäll- och samemuseum, som det meddelades att samebyn väljer att söka rättslig prövning. Detta för det beslut om bearbetningskoncession för en gruva i Kallak som regeringen fattade den 22 mars. 

– En gruva i Kallak innebär att den traditionella samiska kunskapen, som vi äldre bär på, inte kommer att föras vidare till nästa generation. Om inte det sker är den samiska kulturen snart död i vårt område, konstaterade renskötaren Rickard Länta.

Det har ställts upp en rad grunder till varför Högsta förvaltningsdomstolen ska upphäva beslutet. Till sin hjälp i det juridiska har samebyn anlitat advokaterna Lisa Länta och Camilla Wikland.

"Regeringens beslut strider mot grundlagen.  Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson har inför beslutet sagt att han älskar gruvor. Beslutet är därför inte sakligt, inte heller rättssäkert".

-"Regeringen har gjort politiska överväganden som ligger utanför regeringens handlingsfrihet vid prövningar av det här slaget".

– Rättssäkerheten vid beslut om bearbetningskoncession kan ifrågasättas eftersom det inte skar någon prövning i domstol. Det är givetvis under sådana förhållanden extra viktigt att regeringen och den minister som skriver under beslutet kan uppfattas som objektiva och beslutet som rättssäkert, säger Camila Wikland.

I övrigt hävdas, bland annat, att:

- Regeringen har inte provat gruvtransporterna till och från gruvan vilket är praxis vid lokaliseringsprövning,

- Regeringen har felaktigt kommit fram till att Gallók är av riksintresse för gruvnäringen.

- Regeringen har inte överhuvudtaget nämnt och därmed inte beaktat att rennäringen utövas av Sveriges urfolk, samerna, som är särskilt skyddade enligt grundlag och internationella konventioner.

- Regeringens intresseavvägning mellan riksintresset för gruvnäringen strider mot kapitel 3 i miljöbalken.

- Regeringens intresseavvägning strider mot artikel 27 i FN-konventionen om de medborgerliga och politiska rättigheterna.

- Närheten till världsarvet Laponia är avgörande.

– Det finns flera avgöranden från Högsta domstolen i dag där den internationella rätten fått avgörande betydelse. Därför ska beslutet upphävas, säger Lisa Länta i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!