Gröna jobb försvinner

JOKKMOKK. Vid årsskiftet försvinner 11 gröna jobb i Jokkmokk. Viktiga arbetstillfällen för både enskilda och kommunen. - Vi måste få stopp på det här och tillsammans med länsstyrelsen göra ett nytt projekt för att ha kvar de här gubbarna i sysselsättning, säger kommunalrådet Sixten Eriksson.

Fotograf: Martin Andersson

Fotograf: Martin Andersson

Foto:

Jokkmokk2006-12-06 00:00
Ingemar Johnsson är en av arbetarna i projektet "Gröna jobb" som pågått i tre år. Till årskiftet blir han arbetslös. Detta beroende på den nya regeringens ändrade regelverk och minskade anslag till länsarbetsnämnden.

Det är inte lätt att få ett arbete för en arbetslös före detta skogsarbetare eller vattenfallsarbetare i åldern 55-60 år. Därför betyder dessa jobb så mycket för de 11 anställda i projektet. Under tre år har 16 personer arbetat i projektet som betyder mycket både för dem och kommunen.

renoverar gammal kvarn

De har jobbat med skogsröjning, skoterleder och byggen av rastkojor och övernattningskojor. Kojorna har byggts upp på det gamla sågområdet och sedan har de flyttats till lämpliga platser. En rastkoja finns i Kojkul.

Just nu arbetar Ingemar Johnsson och hans kolleger med renovering av den gamla kvarnen i trakterna av Granudden. Arbetsgruppen ser inte fram emot påtvingad arbetslöshet när projektet upphör vid årsskiftet.

Övergångslösning

Kommunalrådet Sixten Eriksson, s, vill göra allt för att trygga jobben för gubbarna.

- Det här är viktiga jobb för inlandet, hela länet och för Jokkmokk. Vi gör det här i samarbete med länsarbetsnämnden och skogsstyrelsen. Med den nya regeringen får vi ingen finansiering och mindre anslag till länsarbetsnämnden och vi vet inte vad som ingår i jobbgarantin i framtiden. Den 14 december vet vi vad som finns i regleringsbrevet men då har vi inte mycket tid för att rädda jobben, säger han.

Nu vill Sixten Eriksson rädda de gröna jobben. Han vill ha en övergångslösning, ett fortsatt projekt i samarbete med länsarbetsnämnden.

"Stoppa det här"

- Vi vill ha kvar dessa gubbar i sysselsättning. Deras arbete är viktigt för turismutvecklingen och de har inte lätt att få andra jobb heller. Alla kommuner har de här gröna jobben. När nu skoggstyrelsen upphör och avhändar sig alla maskiner och alla redskap då går det inte att komma i gång igen. Vi måste få stopp på det här och genast få till stånd en övergångslösning i projektform tillsammans med länsstyrelsen, säger Sixten Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om