I skogarna utanför Jokkmokk, längs E45, vill Jokkmokks allmänning anlägga ett 30 000 kvadratmeter stort industriområde för elintensiv verksamhet. Det handlar om nio byggnader och en parkering där det förslagsvis handlar om ett datacenter av något slag.
Men det stora projektet kan få problem mitt under den pågående detaljplansprocessen.
Länsstyrelsen i Norrbotten har påpekat vissa brister i Jokkmokk kommuns detaljplan. Bland annat handlar det om en otillräcklig natur- och artsinventering. Och att man därför inte kan bedöma om artskyddet tillgodoses.
– Inventeringen har endast gjorts på hösten och då går det inte uttala sig om exempelvis häckande fåglar eller groddjur. De västra delarna av planområdet är våtmarker och generellt har de väldigt högt naturvärde. Det kan förekomma skyddade arter, säger Marja Suikki, planhandläggare på länsstyrelsen.
– Det innebär att även om planen antas, är det oklart om den kan genomföras som tänkt.
Av juridiska skäl så klassas dessa synpunkter från länsstyrelsen till Jokkmokks kommun endast som rådgivande och tvingar inte kommunen till att göra en ny inventering. Misstänks artskyddet inte följas kan länsstyrelsen göra en tillsyn.
Skulle arter som täcks av artskyddslagen upptäckas på planområdet så kan det alltså stoppa bygget – delvis eller helt och hållet.
– En kommun är skyldig att följa lagen. Även om detaljplanen vinner laga kraft nu så kan den upphävas längre fram om detaljplanen överklagas och artskyddslagen inte efterföljs, säger Marja Suikki.
Michael Nordh är född och uppvuxen i Vaikijaur men bor i Älvsbyn. Han har kvar föräldragården i Vaikijaur och är upp flera gånger i månaden. Han tycker att det är dåligt att naturen inte tycks tas på allvar.
– Jag är ingen miljömupp eller så. För 30 år sedan hade jag bara sagt "kör på", men idag vet man vilka naturvärden en myr har, säger han.
Några dagar tidigare gick han bort till planområdet som ligger knappt 700-800 meter från ytterdörren. Väl där stötte han på ett 10- 20-tal små grodor som han fotograferade.
Samtliga av de 13 olika grodor som finns i Sverige är fridlysta och täcks av artskyddet.
– Jag är inte emot en etablering i sig men det är gjord en för dålig utredning och det känns som att kommunen och allmänningen skyndar igenom det hela, säger Nordh.
– Jag kommer överklaga ett beslut, det är en sak som är säker.