Grahns går på sparlåga

Efter 41 år som egen företagare ska vd:n Håkan Grahn, Jokkmokk, prova något annat.– Det är dags nu, säger han.

Företagaren Håkan Grahn ska driva Grahns vidare medan han arbetar som platschef på Cliffton.

Företagaren Håkan Grahn ska driva Grahns vidare medan han arbetar som platschef på Cliffton.

Foto: Ewa Grahn

JOKKMOKK2014-03-04 14:06

Grahns i Jokkmokk är ett familjeägt företag som tillverkar livsmedelsprodukter såsom hamburgare, lövstek och köttfärs som de sedan levererar i frusna paket till affärer.

Företaget har funnits i 22 år, men grundaren Håkan Grahn har drivit egna företag i nästan hela sitt liv.

Men nu väntar ett nytt äventyr för honom.

Nytt jobb väntar

– Jag ska gå på anställning, säger han.

I måndags började han som platschef på Cliffton i Jokkmokk.

Som mest har Grahns omsatt omkring elva miljoner kronor (åren 2005/2006), men de senaste åren har omsättningen gått ner och ligger nu på "omkring sex miljoner".

– Det har väl inte gett den ekonomiska utdelningen som vi hade hoppats på. Vi slåss ju mot de stora drakarna, säger han.

För något år sedan drabbades hans fru, och företagskollega, Ewa av sjukdom. Men Håkan Grahn tänker inte lägga ned företaget, det blir tre anställda kvar i produktion och han tänker sköta det på sidan av sitt tjänst på Cliffton.

Flyttar produktionen

Hur mycket producerar ni per år?

– Vi har väl legat på cirka 150 ton sista året. Vi borde ligga på omkring det dubbla för att det ska ge något då de fasta avgifterna är en stor del, som hyra, löner och så vidare, säger han.

Vad tror du om framtiden för Grahns?

– Svårt att säga, det är för tidigt att uttala sig om det. Men det kan bli så att delar av produktionen hamnar på ett annat ställe i Norrbotten, som det ser ut i nuläget. Men inget är hugget i sten, säger han.

Hur känns det att gå vidare?

– Det är blandade känslor, men den positiva biten överväger helt klart. Det är synd för de anställda här på Grahns, men för mig personligen känns det bra att göra något annat, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om