Gammal skvaltkvarn lockar besökare år efter år
I Granudden mals kornet till mjöl precis som för 150 år sedan.Tre dagar varje säsong går den gamla skvaltkvarnen och lockar till sig 100-tals besökare.
Vid lägerplatsen i Granudden bakar Gunilla Nyberg limpor och tunnbröd av kornmjölet till besökarna.
Foto: John Filipsson
Orsaken är att under de tre dagarna är den gamla skvaltkvarnen igång och korn mals till mjöl.
- Det är framför allt tyskar. Men även besökare från närmare håll, som Jokkmokk och Gällivare, som brukar hitta hit, säger Gunilla Nyberg som tillsammans med sin farbror Benny sköter om malandet
i kvarnen.
Fjärde säsongen
I år driver de skvaltkvarnen för fjärde säsongen. Men kvarnens historia är mycket äldre än så. Den omnämndes första gången redan
i mitten av 1850-talet.
Under många år har den sedan fått stå och förfalla, men sedan rustades den upp av Fastighetsverket. Och Gunilla och Benny Nyberg tog på sig uppdraget att arbeta vid kvarnen tre dagar varje säsong.
- Vi tyckte att det var synd att kvarnen skulle stå där och inte alls komma till användning.
Ödebygd
Båda är de födda och uppvuxna i Granudden, men bor numera
i Jokkmokk respektive Gällivare.
Granudden är i dag en ödebygd, även om den siste bofaste bodde kvar så sent som till förra året.
- En gång i tiden var det en livaktig by med ett 50-tal invånare och till och med en liten affär. Men sommartid lever den upp tack vare att husen förvandlats till sommarbostäder åt stressade storstadsbor, säger Gunilla Nyberg.
Från skvaltkvarnen kan man skymta Sareks fjälltoppar vid klart väder.
- Och åt andra hållet är det bara tre mil fågelvägen till Harads.
Invånarna i Granudden och andra närliggande byar odlade korn på små, höglänta backar som klarade sig längst undan frosten. Sedan bar man säden till kvarnen där den togs omhand av mjölnarmästaren som malde kornet till mjöl för bak och matlagning.
För överlevnaden
- Det måste ha varit ett slitjobb för alla inblandade. Men samtidigt var det väl en förutsättning för att kunna överleva här ute, säger Gunilla Nyberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!