Gamla flyttleder ska återställas

Jokkmokks kommun har fått tillstånd att återställa gamla flottleder i Vitbäcken i Jokkmokks kommun.

Flottare. När Eyvind Johnson på 1930-talet reste runt 
i Norrbotten inför ”Romanen om Olof” beskrev han insteget 
i flottarlivet hur han ”gick i ett rus av klara ljud, timrets bruna glans och de blånande byarna. Nu har jag börjat”. Han skriver också hur han mötte flottningsarbetarnas berättarkonst.

Flottare. När Eyvind Johnson på 1930-talet reste runt i Norrbotten inför ”Romanen om Olof” beskrev han insteget i flottarlivet hur han ”gick i ett rus av klara ljud, timrets bruna glans och de blånande byarna. Nu har jag börjat”. Han skriver också hur han mötte flottningsarbetarnas berättarkonst.

Foto: Lars Öqvist

JOKKMOKK2016-01-27 15:15

Mark- och miljödomstolen godkänner Jokkmokks kommuns miljökonsekvensbeskrivning och lämnar alltså tillstånd till dem att utföra återställningsarbeten i Vitbäcken.

Kommunen ser framför sig att arbetet kommer att ta ungefär tio år. De tänker använda grävmaskin för att lägga tillbacka block, sten och grusmassor.

Det är fler kommuner som ska återställa vattendrag som skadats i samband med flottningsepoken, såsom Arvidsjaur, Piteå och Älvsyn där Stockforsälven, Valkenbäcken och Åbyälven är projekten. Syftet är att återföra stenblock, sten och grusmassor för att "skapa ett narutligt utseende hos vattenragen", enligt ansökan.

På så sätt hoppas kommunen också att fiska som öring och harr och andra organismer får bättre levnadsvillkor.

Flottningen pågick i norra Sveriges inland mellan 1800-talets senare hälft och fram till 1957. Det man gjorde för att underlätta framfarten på vattendragen var att ta bort brötbildande stenar, forströsklar bildades och stenmaterial schaktades upp på land.

Det har resluterat i att vattendragen på sina ställen är ganska grunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om