Gatan i Portugal minner om en galen tid

Entreprenörsparet var nära sin dröm. Deras hamburgare skulle lanseras i Portugal. Drygt 20 år senare är "Rua de Jokkmokk" det enda som lever kvar i Viana do Castelo. "Ödet ville tyvärr inte som vi", säger Håkan Grahn.

Håkan och Ewa Grahn är entreprenörsparet som var på väg att etablera hamburgare från Jokkmokk i Portugal.

Håkan och Ewa Grahn är entreprenörsparet som var på väg att etablera hamburgare från Jokkmokk i Portugal.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2021-06-17 05:00

Rua de Jokkmokk betyder, enkelt översatt, Jokkmokksgatan. Namnet är inristat i en sten som ligger vid början av den korta gatan i Viana de Costelo i norra Portugal. Stenen lades på plats och gatan invigdes av stadens borgmästare under stort pompa och ståt. På plats fanns entreprenörsparet Håkan och Ewa Grahn från Jokkmokk som med sin egentillverkade hamburgare tagit staden och regionen med storm. Tillverkningen skulle startas vid ett slakteri i staden.

– Det gäller att hålla huvudet på skaft som entreprenör, att vara vaken när saker och ting dyker upp. Vi höll ju på med att göra hamburgare i Jokkmokk och via Lars Andersson på dåvarande industristiftelsen, som arbetade med etableringar av företag i Sverige och utomlands, så fick vi en hel del kontakter i Portugal. Vi hade provat hamburgare i Portugal under våra semestrar och klassade dem som "mindre bra", milt sagt, berättar Håkan.

Francisco de la Rocha var en inflytelserik person i det aktuella området och han kom att fungera som "dörröppnare" för paret Grahn i den fortsatta jakten på sin dröm. En jakt som startade bra. I Viana de Costelo fanns slakteriet som inte bara skulle leverera råvara till burgarna, de hade även en lämplig lokal plus distributions- och säljled klara.

– Det var fantastiskt alltihop. Vi besökte staden ett tiotal gånger, vi var, som sagt, med på den pampiga invigningen av Jokkmokksgatan, allt var klappat och klart när vi åkte på semester till Thailand.

Håkan Grahn suckar för under semestervistelsen i Thailand slog BSE (galna kosjukan) till med full kraft.

 – Jag tror på ödet och det var emot oss den här gången. Det blev ju stopp på all kötthantering. Det blev helt enkelt omöjligt att fortsätta och efter den kraschen kom aldrig möjligheten tillbaka. Det är tråkigt att tänka på än i dag fast det gått över 20 år. Men det är kul att stenen ligger kvar där, att vi och Jokkmokk lever kvar i staden.

Att historien har kommit upp beror på att den utflyttade Jokkmokksbon Mårten Ohlsson fick se stenen med Rua de Jokkmokk på internet, tog sig de 10 milen till staden och gaten och ställde en fråga på Facebook. Vem, hur och varför blev snabbt besvarat av Håkan Grahn.

– Vi har faktiskt inte berättat den här historien för andra än våra närmaste. Så inte många har vetat om det här, säger Ewa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!