Fyrabarnsmamman: "Jag är jättenervös"

Hon kommer från en ö i Söderhavet, är ensamstående fyrabarnsmamma, renskötare och syster till Talangjojkaren Jon Henrik Fjällgren. 34-åriga Ann-Ristin Fjällgren, Gällivare, är en av tre finalister i Sápmi awards tävlingskategori Kunnig, kvinnlig renskötare.

GLAD. Hon är ensamstående fyrbarnsmamma och renskötare. ”Om man tror att det går, så gör det ju det”, säger Ann-Ristin Fjällgren.

GLAD. Hon är ensamstående fyrbarnsmamma och renskötare. ”Om man tror att det går, så gör det ju det”, säger Ann-Ristin Fjällgren.

Foto: Linnéa Bergenudd

JOKKMOKK2014-06-14 09:02

Hon sitter på bryggan vid Talvatis strand på fredagen, bara en bit från kåtorna där Sápmi awards äger rum för tredje året i rad. Om någon timme ska Ann-Ristin Fjällgren delta i renskötartävlingarna och hon ser helt lugn ut inför uppgiften.

– Lugn? Nej, jag är jättenervös. Var nyss och blev utfrågad inför juryn och märkte att jag pratade i 120. Men tänkte sedan att jag ska utgå från mig själv. Så länge jag håller mig till det kan jag vet, kan det inte bli fel, säger hon.

Är du tävlingsinriktad?

– Nej, egentligen inte. Men nu när man är med så måste man ju. Sápmi awards är en rolig grej, något positivt och glädjefyllt. Det är bra att det händer sådana här saker också.

Hon är uppvuxen i en renskötarfamilj i Jämtland och flyttade upp till Norrbotten 2007 och medlem i Unna tjerus sameby. Renar har hon haft sedan hon var liten.

– Men det är annorlunda nu när man är vuxen, då har man ansvar över allt, säger hon.

Barnen är de fyra AslatNiillas 11, AaantaJovna, 7, LaaraIssat, 4 och OlMihkkal, 3 år. De har fått renskötarlivet med modersmjölken.

Hur fixar du att vara ensamstående fyrbarnsmamma och renskötare?

– Och om man tror att det går, så gör det ju det. Man får vara glad över det. Barnen hänger med, de har inte så mycket val. De lär sig också att arbeta och med lättsamma barn går allt.

Ibland, när hon får chansen, tar hon ett annat jobb vid sidan av och drygar ut hushållskassan med. Just nu städar hon extra på sameskolan i Gällivare. Den roligaste tiden i renskötaryrket säger hon är november till januari.

– För några år sedan skulle jag ha sagt våren, direkt. Men inte nu. Under november till januari skiljer man renarna och hämtar de i andra byars gärden. Då får jag träffa andra, det är roligt eftersom jag jobbar ensam annars, säger hon.

Hennes bror, Jon Henrik Fjällgren, ska stå på scenen under Sápmi awards. Han slog igenom med sin jojk i tv-programmet Talang med dunder och brak.

– Det är roligt att det går bra för honom och att han får göra något han tycker om, säger hon.

Står ni varandra nära?

– Jo, det gör vi. Men nu träffas vi inte så himla ofta, han är mycket ute och reser och jag har det jag gör.

Är ni helsyskon?

– Nej, han är från Colombia och jag är från Tonga, det är någon ö i Söderhavet.

Har du varit dit?

– Nej, den ligger så långt bort, ha ha.

Sápmi awards

Vinnarna i de olika kategorierna koras på lördag eftermiddag. De får 100 000 kronor vardera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om