Smitningsolycka: "Utan hjälm hade jag mist livet"

Andres Moncada på platsen där han blev påkörd av en smitande bilist. Spåren visar tydligt hur bilisten legat långt ut till höger för att sedan väja kraftigt åt vänster.
Andres Moncada på platsen där han blev påkörd av en smitande bilist. Spåren visar tydligt hur bilisten legat långt ut till höger för att sedan väja kraftigt åt vänster.

Andres Moncadas cykeltur slutade med en våldsam krasch. Påkörd av en bilförare som bara körde vidare. "Jag hörde bilen och höll ut extra långt, sedan small det", berättar han.

Jokkmokk 20 april 2021 17:00

Andres Moncada var ute på en kvällstur på cykel tillsammans med en kompis och sin far. De började turen i Jokkmokk efter väg E45 mot Porjus och Gällivare för att vända hemåt igen efter 13 kilometer. 

– Vi har cyklat massor tillsammans. Jag och min far har gjort det redan när jag var i uppväxten. Jag har en stor passion för sporten, kanske nästan större än fotbollen, tro det om du vill.

Andres Moncada är annars en stor och välkänd fotbollsprofil i länet. Han är en av pionjärerna när det gäller futsal där han en period även varit tränare för svenska mästarna i Uddevalla. Men cykel ligger honom, som sagt, varmt om hjärtat och han hade längtat efter bara vägar för att kunna ta sig ut och njuta på två hjul. Nu kunde dock en av de första turerna ha blivit hans sista.

– Vi hade haft en lugn och fin resa och var nästa tillbaka i Jokkmokk igen, ungefär 200 meter från vår lägenhet, när det small. Jag vet bara att jag hörde en bil och därför höll jag ut till höger extra mycket, sedan kommer jag inte ihåg någonting förrän jag vaknade till liggande på asfalten. Jag försökte ropa på hjälp men fick inte fram ett ljud, jag var helt utan luft.

Andres Moncada berättar att hans kamrat som låg bakom honom har berättat vad som egentligen hände. Den vita BMW som kom bakifrån körde rakt in i Andres, som kastades rakt upp i luften för att sedan landa rakt ner på huvudet. Bilen kom fort, smällen var våldsam.

– Min kompis hörde av sig morgonen efter och berättade att han inte sovit någonting på hela natten. Han sa att bilderna på kraschen spelades upp i hans huvud om och om igen. Han trodde jag var borta.

På platsen är spåren tydliga. De svarta gummistrecken i den ljusa asfalten visar tydligt hur nära vägrenen bilen kört för att sedan kraftigt väja ut till vänster.

– Det är så onödigt och i dag är jag mest arg. Det kom ingen mötande trafik, det fanns gott om plats. Vill man jäklas på något sätt och köra nära för att skrämmas eller vad handlar det om? 

Andres Moncada är skärrad men samlad. Han har precis undersökts av läkare på vårdcentralen där det konstaterades att nyckelbenet var av och att han hade sprickor i flera revben. Nu väntar en månads sjukskrivning.

– Jag får tacka min fru som hotat med skilsmässa om jag inte har cykelhjälm. Den sprack när jag slog i asfalten. Utan den vet jag inte hur det hade slutat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa