Första kullen naturturismutvecklare klara

Första – och kanske sista? – kullen naturturismutvecklare har nu tagit sin examen vid Lapplands lärcentra. "Utbildningen överträffade mina förväntningar", säger Petra Holmbom.

TURISMEN SKA LYFTAS. Det satsas på turistbranschen i Norrbotten, och utbildningen till naturturismutvecklare är en del av det. Trots att utbildningen hyllas av studenterna är det få sökande till nästa höstens omgång.

TURISMEN SKA LYFTAS. Det satsas på turistbranschen i Norrbotten, och utbildningen till naturturismutvecklare är en del av det. Trots att utbildningen hyllas av studenterna är det få sökande till nästa höstens omgång.

Foto: Pär Bäckström

JOKKMOKK2015-06-02 09:46

Läs mer: Få sökanden till unik utbildning

Utbildningen togs fram på besöksnäringens eget initiativ i syfte att lyfta branschen till en mer professionell nivå. Den drog igång hösten 2014 och de 13 första studenterna tog examen häromveckan.

Jokkmokksbon Petra Holmbom tog tjänstledigt från jobbet som lärare på Sameskolan i Jokkmokk.

– Det har jag inte behövt ångra, säger hon.

Hon vill vara med och utveckla Jokkmokk som destinationsort. Inom utbildningen har hon och Fredrik Svalin och Bettina Schäfer tagit fram en broschyr som innehåller upplevelser och produkter som är kopplade till det samiska Jokkmokk. En idé de vill ta vidare.

– Vi vill ta fram en samisk produktkatalog. Det är naturen och det samiska som besökarna vill uppleva när de kommer hit, säger Petra Holmbom.

Vad kommer du att ta dig an nu, efter utbildningen?

– Det är inte klart ännu. Jag har någonting på gång, men vi får se vart det landar.

Fredrik Svallin, uppvuxen i Västergötland, flyttade från ett jobb i Oslo till utbildningen i Jokkmokk.

– Det är skillnad att sätta sig i skolbänken i tre år, mot för att ta ett år som leder till något konkret. Det är ju dessutom branschen som tagit fram utbildningen, säger han.

Han hyllar utbildningen och har redan fått jobb som platschef på fjällanläggningen i Stora Sjöfallet.

– Vi har fått en unikt bred kompetens och en jättebra grund att stå på.

Bettina Schäfer har tidigare arbetat som barnmorska i Gällivare men valde att börja studera. Det bästa hon kunde göra, berättar hon.

– De flesta tror att vi blir guide men större delen av den handlar om marknadsföring och destinationsutveckling. Jag har förklarat för min kompis att man blir turismutvecklare med specialisering på Norrland och samisk kultur.

Utbildningen har haft sin bas i Jokkmokk men också getts på distans till Pajala, Gällivare, Kiruna och Piteå.

– Tekniken har fungerat bra så man har inte haft känslan av att det är på distans, säger Bettina Schäfer.

Frågan är om det blir någon fortsättning. Inför den här omgången fick Lapplands lärcentra ihop 13 studenter, men det fanns 22 platser.

Det tror utbildningsledaren Anette Ek Lindqvist beror på att den är så ny.

– Det kan vara svårt att förstå innebörden av naturturismutvecklare. Det är många som undrar vad man blir? Man blir inte guide, utan man lär sig paketera upplevelser.

Blir det någon ny omgång?

– Det är lite för få sökanden. Vi funderar på att förlänga söktiden. Får vi inte fullt så gör vi ett uppehåll och kör nästa år istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om