Han är mest känd för sin osttillverkning. Men holländaren driver även en mindre camping i Skabram, några kilometer utanför Jokkmokk.
– Sedan kommunen började med året runt-drift av campingen har min omsättning under lågsäsong minskat drastiskt. Det är just de pengarna som är livsavgörande för ett litet företag som mitt.
Hanz de Waards kritik bygger på följande:
1) Kommunen har använt skattemedel och bygdemedel till att rusta upp campingen och göra den attraktivare.
– Bygdemedel är statliga ersättningspengar som ska utveckla kommunen och vara till hjälp för invånarna. Inte missgynna dem.
2) Kommunen använder utvecklingsenheten som en reklambyrå för att marknadsföra campingen.
– Exempelvis har de tagit fram stora skyltar och en jättefin broschyr. Det är kostnader som borde räknas in i driften och påverka prissättningen, som är naturligt för ett vanligt företag.
3) Priserna under vinterhalvåret är inte marknadsmässiga.
– På pappret har de högre priser än mig men jag vet att de i fjol gick ned rejält i pris. Priset är förhandlingsbart.
Tidigare hade campingen endast öppet sommartid samt under veckan när Jokkmokks vintermarknad arrangeras.
– Jag förstår inte hur det kan gå runt för kommunen när det inte gjorde det för den tidigare entreprenören, säger Hanz de Waard.
– Det är helt okej i de här sammanhangen att använda bygdemedel. Det är också så att turismorganisationen Swedish Lapland vill att turismen i Norrbotten ska fördubblas fram till år 2020, och Jokkmokk har antagit den utmaningen. Ett led i det är att ha mer tillgängliga boendeanläggningar och där kommer driften och marknadsföringen av campingen in. Priserna har jag ingen detaljkunskap om och inte heller hur campingen går ekonomiskt, säger Jokkmokks kommunchef Anders Nygårds.