Tre månader efter att Beowulf Minings dotterbolag Jokkmokk Iron Mines beviljats bearbetningskoncession av järnmalmsfyndigheten, som på samiska heter Gállok, kom den första tunga rättsliga motelden. Jåhkågasska Tjelde meddelade i juni 2022, via advokater, att de krävde att få processen prövad i Högsta förvaltningsdomstolen.
”Den här processen borde dessutom ha avgjorts i domstol av personer med juridisk kompetens, inte av politiker i regeringen. Det finns ingen möjlighet att överklaga beslutet, något vi anser strider mot svensk och internationell rätt. Det är vad vi kommer be Högsta
förvaltningsdomstolen att pröva”, sa advokat Camilla Wikland sommaren 2022. Wikland driver frågan tillsammans med advokatkollegan Lisa Länta.
Naturskyddsföreningen i Jokkmokk tillsammans med länsförbundet och riksföreningen lämnade samtidigt in sin ansökan om rättsprovning hos Högsta förvaltningsdomstolen. I deras ansökan anför föreningarna att miljökonsekvensbeskrivningen företaget lämnat in har stora brister och inte borde godkännas. En godkänd miljökonsekvensbeskrivning är nödvändig för att få bearbetningskoncession.
– Efter vi lämnat in ansökan om rättsprövning har vi följt Jokkmokk Irons nya pr-kampanj lokalt. Det är skrattretande att se siffrorna de redovisat på sina informationsmöten. De försöker framställa Pajala som ett gott exempel, men faktum är att Pajala har haft en större procentuell befolkningsminskning än Jokkmokk de senaste åren”, säger Guilhem Moulin, aktiv i Naturskyddsföreningen i Jokkmokks gruvgrupp tillsammans med Annsofi Lehman.
Affärsvärlden avslöjade i mars att aktiekursen i bolaget är svag.
– De har en transportlösning som inte är löst. De förlitar sig på Inlandsbanan, men här saknas fortfarande finansiering. De vill se sig som en del av den gröna omställningen, men vi kan se ser att endast en tredjedel av deras järnmalm håller en kvalité att den lämpar sig för tillverkning av pellets för direktreduktion, säger Guilhem Moulin.
Det senaste kring bolaget är att de är på väg att flytta in i ett eget kontor. De bekostar renovering och ombyggnad av lokalerna själva.
– Det känns provocerande. De vill etablera sig på orten och tar plats i samma hus som vår öppnaste samlingspunkt, biblioteket. De ligger så långt ifrån varandra, menar Annsofi Lehman.