Det är söndag eftermiddag i slutet av februari. Isvinden friskar i ordentligt i samband med vårens första rejäla blidväder. Snön är sockrig och bär inte alls. Förutom på skoterspåren då, vill säga. För leden som passerar vid Forsviken några kilometer norr om Jokkmokk är välpreparerad.
Peter Landström och Lars-Gunnar Lundvall från Jokkmokks skoterförening anländer till den stora parkeringen som den här dagen rymmer enbart en ensamstående husbil. Solen färgar himlen i ljusgult när den sakta sänker sig mot horisonten där borta på andra sidan Vaikijaursjöns kritvita snöyta. Bakom skotrarna hänger de viktiga sladdarna.
– Vi blev lite sena, konstaterar Lundvall. Det var, som oftast, lite rackel på vägen men vi löste det. Det gör vi alltid, det är inga direkt stora grejer, fortsätter han.
Peter Landström tar av sig hjälmen. Han har, efter det senaste årsmötet, tagit över rollen som ledansvarig i föreningen efter pappa Ulf som har en 25-årig historia i Jokkmokks skoterförening bakom sig. En förening med 571 medlemmar.
– Många är från Luleå och Boden och har stugor här uppåt. Då är det naturligt att vara med. Sedan har vi ju en egen fiskesjö som vi arrenderar, den lockar även den, berättar Ulf.
Jokkmokks skoterförening sladdar och underhåller 30 mil leder åt Jokkmokks kommun plus ett tiotal mil i egen regi. Förutom i tätorten Jokkmokk finns ett antal frivilliga runt om i kommunen som hjälper till i Vuollerim, Porjus, Årrenjarka, Udsaluokta och Karats. Allt utan ersättning förutom då för drivmedel om de nyttjar egen skoter.
– Det är klart att det tar en hel del tid. Kanske 150 mil skoterled för mig totalt under en säsong. Sedan kör jag väl lika mycket privat, skrattar Lundvall som tycker att det känns viktigt och att den uppskattning som de möts av är väl mödan värd.
– Skoter är ett jätteintresse för så väldigt många så det känns bra att kunna hjälpa till.
Men det r ett tidskrävande jobb. Exempelvis så tar det tar cirka 40 timmar för två personer att märka ut (buska) alla leder över isbelagt vatten. Den här säsongen har även inneburit en hel del varierande väderlek. Med lite snö, sedan massor av nederbörd och dåliga isar.
– Det trycker upp en hel del vatten, du ser bara här ute. Men blir det kallt så ska det väl slå ihop. Men det gäller att vara försiktig ute på sjöarna, påpekar Lundvall.