I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver tre vänsterpartister att det är dags för regeringen att vända på steken och flytta de statliga jobben ut till landsbygden från storstäderna. En av skribenterna är Anna Hövenmark, från Jokkmokk, som är ledamot i partistyrelsen för Vänsterpartiet.
– Staten lämnar landsbygden och de har de gjort de senaste 20 åren. Precis som media har gjort. Och det skapar stora problem, säger hon.
I debattartikeln skriver de att landsbygden har varit förlorare när de statliga jobben totalt sett har ökat med cirka 5 700 arbetstillfällen sedan 2004. I mindre kommuner har dessa jobb samtidigt minskat med cirka 4000 arbetstillfällen, enligt debattörerna. Anna Hövenmark nämner några exempel där statliga jobb har försvunnit i Jokkmokk. Arbetsförmedlingen, Posten, Vattenfall och Försäkringskassan där hon själv har arbetat.
– På min tid var det sex anställda som också hjälpte Skattemyndigheten med ärenden. Nu finns inte Försäkringskassan och i Jokkmokk är sex jobb jättemycket. Nu måste man åka tio mil.
Hon säger att det är svårt för äldre och för flyktingar som talar andra språk att lyckas med att exempelvis deklarera på nätet utan att kunna gå in på ett kontor och få hjälp.
– Och det skapar ett praktiskt jätteproblem att jag hela tiden måste åka flera mil för att få hjälp.
De tycker den nya regeringen har tagit en del steg i rätt riktning. Till exempel den parlamentariska utredningen för en sammanhållen landsbygdspolitik. Men de statliga jobben måste nu flyttas ut i landet, tycker dem.
– Jag är övertygad om att det är billigare att ha en myndighet på landsbygden än i centrala Stockholm, säger Hövenmark.
Debattartikeln är den 16:e i den regionalpolitiska debatten "Ett delat land". Ingen replik har skrivits ännu. Läs hela debattserien på Dagens Samhälle.