Iskalla fjärrvärmesiffror blev en chock för värmeverket

Redovisningen av fjärrvärmeavgifterna kom som en chock. Jokkmokks värmeverk hade höjt avgiften med drygt 14 procent. "Det stämmer inte, beräkningsmodellen ställer till det säger vd Erik Fagerström.

Värmeverket i Jokkmokk som levererar fjärrvärmen.

Värmeverket i Jokkmokk som levererar fjärrvärmen.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2023-09-14 18:00

Den årliga Nils Holgersson-rapporten av fjärrvärmetaxorna i landet har precis sammanställts. Det redovisas stora höjningar vilket ger svallvågseffekter i näringsliv, industri, samhälle och för privatkunderna. Detta grundar sig i sin tur på högre bränslepris på biomassa som eldas (sågspån, bark, flis). Pågående blockad mot Ryssland och Vitryssland på grund av kriget i Ukraina och den svaga kronan är huvudorsakerna.   

Nils Holgersson-rapporten kommer varje år och ger, bland annat, en redovisning av just utvecklingen av fjärrvärmepriserna ut till kund. Siffrorna för länet visar även här på en del höjningar med Kalix 14, 6 procent i topp tillsammans med Jokkmokk på samma siffra.

Nu visar det sig att den beräkningsmodell som används i undersökningen kan göra att siffrorna inte är helt riktiga. Detta är orsaken till att Jokkmokks siffror for i höjden. 4 procent blev 14, 6. Vilket skapade stress och oro hos ledningen för värmeverket och vd Erik Fagerström.

– Det är sorgligt och väldigt olyckligt alltihop. Vi har gjort en fyraprocentig höjning för våra storkonsumenter och sex procent för egna hem. Någonstans har det blivit fel. Det kan vara vi och NilsHolgersson som missuppfattat varandra i kommunikationen, vi kan själva ha en del i detta. Men våra kunder oroas och vi ska rätta till det. Den modell med ett schablonfastighet som ser likadan ut och flyttas runt till alla fungerar inte hos oss, det är en del av problemet. Men vi har en dialog med organisationen för framtiden, säger Erik Fagerström som beklagar och meddelar kunderna att de själva kan kontrollera, jämföra och verifiera ökningen år från år.

– Du jämför fast avgift, pris per kWh och eventuell effektavgift, om det gäller ett företagsabonnemang. 

I Kalix uppfattas även årets siffror som tveksamma, av samma skäl, det vill säga beräkningsmodellen, enligt platschefen Johnny Åhl. 

– Den där modellen brukar inte funka så där väldigt bra, säger han.

Rapporten bygger på frivillighet och deras hemsida berättar: I rapporten “förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Rapportens syfte är att redovisa de prisskillnader som finns mellan olika kommuner och målet är att skapa debatt som kan leda till sänkta priser för kunderna.

Fakta

Arjeplog. 0, 0% –180,94 kronor. 

Arvidsjaur: 5, 5% –162,80. 

Boden: 6, 0% –147,76. 

Gällivare: 13, 1% –217,15

Haparanda :7, 1% –196,14. 

Jokkmokk: 4, 0% –175,00. 

Kalix: 14, 6% –206,76. 

Kiruna :4, 1% –202,92. 

Luleå: 6, 0% –122,08 (Sveriges billigaste fjärrvärme).

Pajala: 13, 7% –197,12. 
Detta är Nils Holgersson-rapportens siffror, förutom för Jokkmokk som justerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!