Det första samrådet för projektet hölls i oktober 2018 och ett år senare konstaterade Länsstyrelsen att de planerade åtgärderna i Purkijaure kunde antas medföra betydande miljöpåverkan. Sedan dess har Vattenfall arbetat vidare med utformningen av förändringarna och är nu i princip framme vid att lämna in en miljökonsekvensbeskrivning.
Avgränsningssamråd med berörda bybor och närboende genomförs just nu där tidigare lämnade synpunkter inte behöver upprepas.
– Vi har sedan 2017 jobbat med att hitta åtgärder i Luleälven där det inte ska finnas någon konflikt mellan vattenkraft och miljöförbättrande åtgärder. Vi har jobbat parallellt med Purkijaureområdet med de åtgärder som är utförda i Pärlälven. Där kom vi lite fortare fram eftersom där behövde vi inte beakta att det bedrivits flottning förr. Men projekten hänger ihop, konstaterar Henrik Viklands som tillsammans med Jokkmokks kommuns tidigare fiskerikonsulent Dan Ojanlatvala, i dag på länsstyrelsen, även tagit fram de omfattande åtgärderna för Purkijaure som börjar vara på gång.
I korthet handlar det om att anpassa den befintliga grunddammen vid Purkijaures utlopp och älvfåran nedströms till miljön. Dammen kom på plats redan 1968 och då som en åtgärd i samband med regleringen i Seitevare. Detta har inneburit att vattenståndet sänkts varje vinter vilket i sin tur har inneburit varierande och besvärliga islägen som främst byborna fått brottas med.
– Det här gjordes för att ha en positiv inverkan på vattenväxtligheten men det har visat sig att betydelsen inte varit så stor som förväntat. Dessutom har fisket påverkats och de åtgärder som vi nu gör med återskapande av lekplatser för öring och harr och de naturliga flödena ska i framtiden innebära att fiskebeståndet växer, säger Henrik Viklands och påpekar att sträckan mellan Purkijaure och Vaikijaure aldrig har åtgärdats på något vis under alla år.
– Det blir lekområden uppströms dammen och en naturlig restaurering.
De avgränsningssamråd som nu hålls är ett led i den specifika miljöbedömningen som sedan ligger till grund för miljökonsekvensbeskrivningen och ett beslut i mark- och miljödomstolen.
– Handläggningstiderna är långa. Det kan ta 1,5 till 2 år innan domen kommer. Men jag hoppas att vi kan vara igång under 2024.