Fick kontona tömda – får svårt att få ersättning

Flera Jokkmokksföreningar befinner sig på ruinens brant efter att deras konton länsats i den misstänkta miljonsvindeln. Nu söker de pengar med ljus och lykta, men någon ersättning från Brottsoffermyndigheten kan de inte räkna med. "Utsikterna för ersättning är väldigt små", säger Per Jonsson, chef på skadeenheten.

Kris. Flera idrottsföreningar i Jokkmokk är i ekonomisk kris efter att deras konton tömts.

Kris. Flera idrottsföreningar i Jokkmokk är i ekonomisk kris efter att deras konton tömts.

Foto: Jessica Rosengren

Jokkmokk2018-03-21 20:51

Efter att nyheten briserade på tisdagen har det visat sig att minst sju ideella föreningar i Jokkmokk ska ha svindlats på hundratusentals av sina ihopsparade pengar, grovt räknat till ett totalt värde av 1,7 miljoner kronor, enligt föreningen där den misstänkta förskingringen ska ha skett. Fem av de drabbade föreningarna har barn- och ungdomsidrott som huvudverksamhet.

Pengarna som plockats ut från föreningarnas konton ska nu vara försvunna från kontot som de sattes över till, enligt uppgifter till Norrbottens Media.

Att få tillbaka pengarna kommer av allt att döma bli svårt. Bland annat har Jokkmokks ridklubb uppgett att deras bank ser små chanser att pengarna går att få igen. Att vända sig till Brottsoffermyndigheten brukar vara ett sätt att få ut ersättning, till exempel i fall där en dömd person inte är kapabel att betala skadestånd. Men när en förening drabbats är det oerhört sällsynt, enligt Peter Jonsson, chef på brottsskadeenheten.

Han känner inte till ett enda fall där en förening som utsatts för en förmögenhetsskada beviljats ersättning.

– Nej, det gör jag inte, de fall jag känner till är uteslutande fysiska personer. Även om det förstås är otroligt olyckligt för de här föreningarna som har råkat ut för det här, säger han.

LÄS MER: Kontot länsades – nu tvingas idrottsklubben lägga ner

LÄS MER: Miljonsvindeln: "Pengar till ungdomsidrott som försvunnit"

Ersättningen som betalas ut brukar generellt gälla kränkning samt sveda och värk för personer som blivit utsatta för våldsbrott som misshandel, mordförsök och våldtäkt, inte så kallade förmögenhetsskador. Förutom i "ömmande fall", som enligt Peter Jonsson handlar om högst en handfull fall per år.

– Ett sentida exempel var en flicka som blev diagnostiserad med en psykiatrisk diagnos som gjorde att det föll ut flera miljoner i försäkringspengar. Men hennes föräldrar förskingrade de pengarna, som var tänkta att trygga hennes framtid, säger han.

Ofta handlar det dessutom om en ersättning som inte motsvarar det fulla skadebeloppet. Man ska inte heller dra likhetstecken mellan att vara brottsutsatt och få brottsskadeersättning.

– Få känner till att man inte alltid kan få ersättning från brottsoffermyndigheten fast det finns ett skadestånd utdömt, vilket beror på att det är olika regler som styr skadestånd och brottsskadeersättning, konstaterar Peter Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!