Extra: Så blir nya styret i Jokkmokk

Nu har Framtid i Jokkmokk, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Samernas väl enats om hur de ska styra kommunen.

Jokkmokks politiker har i sista timmen kommit överens om hur kommunen ska ledas. På måndag avgörs frågan.

Jokkmokks politiker har i sista timmen kommit överens om hur kommunen ska ledas. På måndag avgörs frågan.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2022-12-08 09:21

Det var i den elfte timmen som den blivande kommunledningen i Jokkmokk kom i hamn med sina förhandlingar och enades om en valteknisk samverkan. Under onsdagskvällen hölls det sista mötet och dagen därpå var det deadline för att presentera sitt förslag för valnämnden.

Enligt källor till tidningen blir det största partiets topp den som föreslås som kommunstyrelsens ordförande. Roland Boman från Framtid i Jokkmokk. 

Men han bekräftar inget.

– Äsch, jag säger ingenting förrän allt är på plats och klubban slår i bordet på måndagens fullmäktige. Jag har slutat spekulera i Jokkmokkspolitiken för det är alltid vändningar i sista sekund. Men jag kan bekräfta att vi fyra partier är överens, säger han.

Roland Boman berättar att deras samarbete bygger på premissen att alla fyra partier får tycka och rösta hur de vill i frågor som de inte är enade i. Det var den punkten som fick Moderaterna att hoppa av det tänkta samarbetet och röra om i grytan.

I stället vändes blickarna mot Vänsterpartiet och Viktor Segerström som enats med de övriga tre partierna.

– Vi hade en rätt enig syn på vilka frågor som skulle prioriteras i kommunen så vi är nöjd med samarbetet, säger han. 

I diskussionerna har fördelningen av ordförandeposter i kommunens nämnder varit i stort fokus. Framtid i Jokkmokk förslås sam sagt erhålla ordförande i kommunstyrelsen, Samernas väl i barn- och utbildningsnämnden, Vänsterpartiet i samhällsbyggarnämnden, och Miljöpartiet i både kultur- och fritidsnämnden och socialnämnden.

Just socialnämnden var den nöt som var svårast att knäcka. Utmaningen var att ens hitta någon som ville ta på sig ansvaret.

– Det är ett tufft uppdrag där det är mycket elände som ska hanteras, och just ordförande måste ta många av besluten. De kan komma när som helst på dygnet så det är inte helt enkelt att kombinera det med ett vanligt heltidsjobb, säger Roland Boman.

Samernas väl ser ut att få leda barn- och utbildningsnämnden, och partitoppen Karin Vannar berättar att de är riktigt nöjd med det.

– Det var absolut vårat första val, så det känns riktigt bra. Vi andra partier hade redan haft diskussioner om nämnderna medan vi väntade på Vänsterpartiet. Jag tror det här kommer bli bra för kommunen, det är viktigt att vi har en majoritet som styr i dessa tider av svår ekonomi orsakad av krig och elände, säger hon.

Det har även varit diskussioner om det skulle vara ett eller flera kommunalråd i kommunen. Slutligen enades partierna om att det enbart blir ett, men att Henrik Blind (MP) ska föreslås som vice kommunalråd.

Rollen ska ha andra arbetsuppgifter än kommunalrådet. Och kommer inte ha samma fulltidsarvode. 

Henrik Blind berättar att han känner sig nöjd med utfallet i samverkan.

Var det hårda diskussioner om kommunalrådsposten?

– Sitter man i sådan här diskussioner måste man ha ett helhetsperspektiv. I mitt och partiets perspektiv handlar det om att vi får så mycket inflytande som möjligt i kommunen, då kommer enskilda positioner sekundärt, säger han.

Förra mandatperioden tjänade kommunalrådet 53 352 kronor i månaden. Vice ordförande fick 2 280 kronor i månaden.

Kommer ni höja arvodet för vice ordförande?

– Rollen kommer göras om med en del nya uppgifter. Arvodet kan komma att göras om i det paketet också. Men vi återkommer om det efter alla valen är gjorda, säger Henrik Blind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!