Erfarne fjällräddaren efter dödsfallet: "Väldigt farlig tid"

– Det är en väldigt farlig tid att vara ute på fjället, om man inte kan informera sig om vädret.
Det säger förre fjällräddaren Lars Lindkvist, efter det tragiska öde som drabbade äventyraren och reseinfluencern Storm De Beul, 22.

"Den natten blåste det oerhört hårt", säger Lars Lindkvist, om händelsen då en belgisk äventyrare och influencer dog i Jokkmokksfjällen.

"Den natten blåste det oerhört hårt", säger Lars Lindkvist, om händelsen då en belgisk äventyrare och influencer dog i Jokkmokksfjällen.

Foto: Lennart Jönsson

Jokkmokk2024-12-01 10:11

Belgaren, som drev Youtubekanalen StormOutdoorsy, frös ihjäl i slutet av oktober under en expedition i Ultevis naturreservat, beläget fyra mil nordväst om Jokkmokk, mellan Stora och Lilla Lule älv.

Han hade med sig nödsändare och larmade sent på natten, efter att han hamnat i en mycket hård snöstorm. Men fjällräddningen kunde inte rycka ut på grund av vädret. Efter nio timmar kunde helikoptern lyfta, men då var det redan försent.

undefined
Den här bilden är från ett av de senaste klipp som Storm De Beul laddade upp på youtube. Här övernattar han under en tarp. Hans bil återfanns vid Sitoälvsbron.
undefined
Oklara omständigheter. Storm De Beul hittades utanför tältet, bland annat med knäckt näsben. Den här bilden är från en video som han gjorde i Sarek i höstas.

Enligt uppgifter i belgisk media hittades mannen utanför tältet, med förfrusna ben och fötter, och med ett brutet näsben. Något som tyder på att han kan ha fallit och skadat sig.

Årrenjarkabon Lars Lindkvist, 71, var inte med i räddningsuppdraget men har god kunskap om miljön och förhållandena, efter att under lång tid ha jobbat som fjällräddare. Han konstaterar att mannen utsatte sig för en riskabel situation.

– Han var på hög höjd under en tid då det är väldigt farlig att vara på fjället om du inte har rätt utrustning och kan informera dig om väderutvecklingen. Jag tar för givet att han inte visste vilket väder som väntade. Annars borde han ha gått ned i dalgången kvällen innan. Då hade han sannolikt klarat sig.

undefined
Snö och vind i kombination. Då kan fjället lätt utgöra en farlig miljö. Bilden är en arkivbild.

Marken kan vara hårdfrusen samtidigt som det sällan är något djupare snötäcke. Att få ett tält att fästa ordentligt kan vara svårt.

– Det var hård skare i området just den tiden. Och den natten blåste det oerhört hårt. Det knakade här i husen i Årrenjarka. Det blåste nog 20 meter i sekunden i alla fall, kanske ännu mer. Då kan du tänka dig hur det var på fjället. Jag kan inga detaljer om händelsen, men det är troligt att tältet blåste sönder.

Lars Lindkvist berättar att han varit med om ett antal räddningsuppdrag under samma årstid, när man hämtat ned nödställda vandrare från Sarek.

undefined
Lars Lindkvist bor i Årrenjarka. Numera är han pensionerad från uppdraget som fjällräddare eftersom han fallit för ålderstrecket (65 år).

– Vissa kan ha vandringsskor med skaft upp till fotknölarna trots att det kan komma tre decimeter snö på ett dygn. Du kanske är högt upp i terrängen. Ingen ved. Jag menar, då är du snabbt genomblöt och nedkyld. Vissa gör misstaget att de ställer skorna utanför tältet på kvällen. Då är skorna helt nedfrysta på morgonen.

Allra farligast är att gå fritt i terrängen, anser Lars Lindkvist.

– Håller du dig till Kungsleden så har du i alla fall stugorna att ta dig till. Det finns ett nödutrymme öppet även om det inte är säsong.

Det går inte att förutsätta att fjällräddningen kan rycka ut, poängterar Lars.

– De är människor de också och måste förhålla sig till vädret.

undefined
Lars Lindkvist och Gun Mannberg driver fjällanläggningen i Årrenjarka.
Råd som kan rädda liv

Förre fjällräddaren Lars Lindkvist ger fyra råd till fjällvandrare.

1) Se till att du har rätt utrustning för årstiden.

2) Kolla alltid väderprognosen.

3) Ha alltid med en larmsändare som fungerar utanför mobiltäckning.

4) Använd kläder och tält i färger som syns i terrängen. Det underlättar ett räddningsarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!