Under 1960-talet fick byaföreningen Porsi byalag ett infall att börja plantera fisk i ett par sjöar i skogarna bakom byn. Och än idag hålls det vid liv.
Lars Lindström är född och uppvuxen på orten och ordförande i Porsi byalag.
– För oss är det mer än bara fiske, det är en viktig samlingspunkt för byn. Det finns många ställen med bra mycket bättre fiske men det är hela upplevelsen som är det viktiga. Vi har stugor som vi hyr ut och det får en del människor att hitta till Porsi, säger Lars Lindström.
Han sitter och kokar kaffe vid eldplatsen till den stora timmerstugan de kallar Porsilångan, alldeles intill sjön Långträsk. I vattnet simmar planterad öring, röding och en eller annan abborre eller gädda.
Stugan byggde föreningen ihop 2008 och de har även byggt en bastu på sluttningen.
– Två gånger per år planterar vi fisk i ett par av sjöarna. En gång på hösten och en gång kring midsommar då vi även har lite aktiviteter och matservering för alla som vill komma, berättar han.
I själva styrelsen är de bara sju stycken, men när de har arbetsdagar dyker många fler upp för att hålla fint kring sjöarna. I alla möjliga åldrar.
Många föreningar upplever att det blir svårare och svårare med åren att få frivilliga att engagera sig, men det är inget Lars och byalaget känner igen.
– Vi har alltid riktigt bra uppslutning, det är heller inget svårt att folk till att sladda skoterleden som vi gör vintertid. En höjdpunkt på året är pimpeltävlingen kring påsk, då brukar det vara kring 170 deltagare, säger han.
Porsi som knappt har 100 invånare lockar, tack vare byalagets sjöar, inte bara grannbyarnas invånare utan även en del långväga gäster.
– Mitt i vintras kom det två barnfamiljer från Stockholm och skulle bo en hel vecka i Porsilångan. Vägen var inte ens plogad men det fick skjuts av några bybor med skoter, och under veckan var vi flera dit och kollade till så de levde och hade allt de behövde, berättar Lars Lindström.
Något år tidigare var det en grupp ryssar som kom för att fiska och slappna av i naturen. En annan gång var det ett gäng från Finland som hittade dit.
– Finnarna var väldigt noga med att de skulle basta varje kväll så jag fick faktiskt sätta upp en bokningslista på bastuväggen så att de var nöjda. Ibland undrar jag hur folk hittar hit men de snubblar väl på vår hemsida, säger Lars Lindström.